tiistai 29. syyskuuta 2015

Perinteinen vispipuuro

Moni muistaa lapsuudenkotoa tai mummolasta ihanan vaaleanpunaisen vispipuuron, jota tehtiin syksyisin tuoreista puolukoista tai talvella puolukkasurvoksesta. Muistan kuinka lapsena, kun äiti oli keittänyt mehun ja sekoittanut mannaryynit sekaan, piti valmista puuroa vispata vaaleaksi ja kuohkeaksi niin kauan, että käsi väsyi. Ennen puuro vispattiin käsin kuohkeaksi ja vispaamiseen kului aikaa, koska puuro samalla jäähdytettiin. Eikä äidille kelvannut lyhyt vispausaika vaan puuroon piti saada ilmaa ja kuohkeutta - samalla puuro jäähtyi syötäviksi. Mutta päälle sokeria ja maitoa – nam – mikä herkkujälkiruoka!

Kuka muistaa vielä varpuista tehdyt vispilät, joilla puuroon hakattiin ilmaa? Meillä sellainen löytyi ainakin mummolasta.

Perinteisin vispipuuroon käytetyistä marjoista on puolukka, mutta myös herukat ja karviaiset sopivat hyvin. Vadelmat tai mansikat happamien marjojen lisänä tekevät puurosta entistäkin herkullisemman. Kannattaa kokeilla myös omenaa ja raparperia tai mustamarja-aroniaa ja puolukkaa.

Huom. jos omenista ja muista marjoista ei irtoa yhtä paljon mehua kuin herukoista ja puolukoista, kannattaa lisätä vettä, jotta saat sopivan suhteen mannaryyneille. Puuron kiinteyttä kannattaa seurata lisäämällä ryynit erissä ja katsomalla sopiva sekoitussuhde. Minä käytin tässä ohjeessa pussin kyljessä ollut ryynien ja nesteen sekoitussuhdetta.


Vispipuuro marjoista (4-6 hengelle)

1 l vettä

4-5 dl puolukoita tai herukoita tms.

1-1,5 dl sokeria (voit korvata sokerin myös makeutusaineella)

ripaus suolaa

1,5 dl mannasuurimoita

Kiehauta vesi ja marjat, anna kiehua 5-15 min. Siivilöi liemestä marjojen kuoret pois. Ne voi myös jättää puuroon, mutta silloin puurosta ei tule aivan yhtä sileää ja kuohkeaa vaahtoa.

Mausta sokerilla ja suolalla ja tarkista maku. Marjojen happamuudesta riippuu paljonko sokeria pitää laittaa taittamaan happamuuden.

Vispaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen ja anna kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Anna puuron jäähtyä. Vatkaa voimakkaasti kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.

Puuron voi syödä myös ilman vatkaamista lämpimänä tai kylmänä marjapuurona maidon kanssa.

Tarjoile jälkiruokana tai välipalana.

Kuvassa on punaisista herukoista tehty puuro.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti