sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Ensilumen viikonloppu

21. marraskuuta satoi tänä vuonna ensilumi mökille. Lunta satoi lauantaiaamusta aina sunnuntai-iltaan, kunnes lähdettiin taas etelään. Teimme lumitöitä molempina päivinä, mutta sitä mukaan kun aurasimme, uutta lunta tuli taivaalta. Välillä oli taukoja ja jopa aurinko vähän paistoi jostain pilvenraosta, mutta aika talviset olivat kelit.


Ajoin perjantaina yksin mökille, kun Bengt jo oli siellä.  Kun lähdin ajamaan oli aivan sateista ja mustaa, mutta jossain Riihimäen ja Hämeenlinnan välillä iski todella tiheä lumipyryalue vastaan ja sitten nopeudet tippuivat 50-60 km/h paikkeille. Näin köröteltiin etummaista autoa seuraten Tampereelle, jonka jälkeen lumisade vähän hellitti. Lunta oli ja sitä tuli koko ajan taivaalta aina lähelle pohjanmaan rannikkoa, mutta Tampereen jälkeen pystyi jo ajamaan suunnilleen 80 km/h. 
Vaasan seudulla oli samanlainen keli kuin oli ollut Espoossa - mustaa, märkää ja pimeää.


Huolimatta lumentulosta, järvi oli edelleen sula. Sula vesi ja valkoiset hanget rannoilla oli mielenkiintoisen näköinen ja kaunis kontrasti, josta napsin monta kuvaa. Laitoimme myös ensimmäiset rasvapallot linnoille. Ensi kerralla laitetaan vähän enemmän ruokaa, mutta eiköhän nämä auta alkuun.


Emme ole käyneet pitkään aikaan mökillä - koko syksy on ollut kiirettä ja pitkiä viikonloppuja ei oikein ole ollut mahdollista pitää. Joten lumi pääsi yllättämään myös ennen kuin sato oli korjattu. Tässä on kuva porkkana- ja punajuuripenkistä sekä penkin sato. Myös perunat olivat korjaamatta - joten syömme jouluna oman maan uusia perunoita!

Koska lumi tuli lämpimään maahan, oli multa vielä aivan pehmeää ja kasvit oli helppo poimia lumen ja mullan seasta, 

Talvisia uusiaperunoita!

Ripustimme jouluvalot uuteen vilpolaamme. Kesäkalusteet jäävät talveksi pikkuhuoneeseemme -kynttilät ja lyhdyt sekä jouluvalot tuovat tunnelmaa. Saunan jälkeen on ihan istua terassilla ja katsella järvelle - tai nauttia pimeydestä ja kynttilöistä.Kirkkaa lamput ja värikkäät lyhdyt - ihanaa talvitunnelmaa!Kuukin yritti paistaa lauantai-iltana lumipilvien kiitäessä aina välillä kuun yli. 


Lauantaina katselin kahta sorsaa, jotka uiskentelivat rannan tuntumassa. Eikö nämä reppanat osaa lähteä etelään! Kohta järvi jäätyy eikä järvellä ole virtapaikkoja, jotka pysyisivät talvella sulana.
Näin 4 sorsan perheen, kun kamera oli muualla kuin käden ulottuvilla, mutta nämä kaksi sain kuvaan vähän myöhemmin iltapäivällä.


Tämä petolintu liiteli lumisateessa aivan matalalla pitkin järven keskikohtaa. Kävi kaartamassa puiden yläpuolella ja palasi saamaa reittiä pitkin järveä takaisin päin. Saalistusreissulla - mutta mitä etsimässä?


Myös lauma joutsenia kierteli ja kaarteli pitkin järveä. Näin ne kumpanakin päivänä - ja sama ajatus kuin sorsien kanssa - hus, menkää etelään! Kohta tulee talvi oikein todenteolla ja pelkään, että nämä hienot linnut jäätyvät täällä...


Päivä on lyhyt ja vaikka aurinko vähän yritti pilkistää lauantaina, niin paljon valoa siitä ei lähtenyt.Sunnuntaina ilma hieman jäähtyi, vaikka lumisade edelleen oli lähes suojalunta, niin kahden päivän sateet alkoivat hyytämään järvenpintaa ja vesi liikkui tummana, öljymäisenä. Rantaan kasaantui luminen pinta, joka ei ollut jäätä, mutta hyvin lähellä sitä.Näin kaunista oli ensilumen viikonloppu. Ensi kerralla jo kenties kunnon talvikuvia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti