tiistai 18. lokakuuta 2016

Lihakeitto painekattilassa

Olen vähän intoa piukeana uuden painekattilani kanssa – koko ajan mietin mitä ruokaa voin seuraavaksi laittaa siinä. Viikonloppuna kokeilin riisipuuron hauduttamista, mutta se kokeilu ei aivan mennyt putkeen. Alku lähti hyvin, mutta kun lisäsin maidon, niin puuro paloi pohjaan ja lopputulema oli kyllä hyvin hautunutta puuroa, pehmeää ja hyvää – jos ei välittänyt siitä, että se oli oudon beigen ruskeaa… Ja että sain liottaa ja hangata kattilaa kauan, että sain palaneen maidon pois pohjasta. Ei siis maitopohjaisia ruokia, mutta muuten on kyllä kiva peli.

Nyt hauduttelin siinä porsaan lavasta kivan syksyisen lihakeiton, johon tyhjensin taas jääkaappiin kerääntyneitä juureksia. En erikoisemmin miettinyt mitä kattilaan heitin, joten tässä vähän löysin rantein reseptiä. Haudutusaika oli minulla pidempi kuin olisi tarvinnut, mutta minusta hyvin hautuneen lihan pitää hajota mukavasti suussa eikä se saa olla yhteään sitkeää. Lihakeitosta tuli aivan ihanaa – miten se sopiikin syksyyn!

Keiton kaveriksi tein rapsakoita maalaissämpylöitä – laitan ohjeen siihen erikseen.Lihakeitto painekattilassa

800g - 1 kg porsaan keittolihaa (etuselkää, lapaa tai kulmapaistia) kuutioituna

2 sipulia, kuorittuna ja lohkottuna isoiksi paloiksi

noin 1 kg perunoita, kiinteitä, kuorittuna ja lohkottuna

1 pieni lanttu, kuorittuna ja kuutioituna

3-5 porkkanaa, kuorittuna ja pilkottuna

1 paprika, isoina paloina

2 lihaliemikuutiota

noin 1 l kuumaa vettä

20 mustapippuria

3 laakerinlehteä

½ tl suolaa

lisäksi:

tuoretta persiljaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistamista.

Leikkaa liha reiluiksi paloiksi. Kuori juurekset ja lohko ne isoiksi paloiksi – peruna esim. 4 osaan – samoin sipulit. Laita kaikki aineet kattilaan, lisää lopuksi kuuma vesi ja laita kansi kiinni. 


Keitä kunnes paine nousee ja laske sitten lämpö niin pieneksi, että paine säilyy ja keitto kiehuu, mutta se ei ole liian kovalla lämmöllä. Anna hautua vähintään 30 minuuttia – minä haudutin lähes tunnin ja sitten katkaisin virran ja jätin kattilan vielä paineessa hautumaan puoleksi tunniksi. Ja liha oli mureaa, mutta juurekset vielä kokonaisia, vain sipuli oli muussaantunut.


Keiton voi tehdä myös tavallisessa kattilassa hauduttamalla. Hauduta silloin noin 2.5-3 tuntia miedolla lämmöllä.

Tarkista maku ja lisää mausteita tai nestettä tarvittaessa. Ripottele päälle persiljasilppua ja tarjoa lisänä tuoretta leipää.

ps. keiton voi tehdä myös naudanlihasta, jos tykkää tummemmasta lihan mausta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti