perjantai 6. joulukuuta 2013

Lohi-mätipiirakka Itsenäisyyspäivän suolaiseksi iltapalaksi

Huvilalla seurataan valtakunnan trendiä - tänä vuonna ei mitään juhlavia pikku piperryksiä ja turhaa hienostelua vaan nopeaa ja yksinkertaista, mutta suomalaista. Hyvistä raaka-aineista loihditaan helppoja herkkuja aikaa säästäen. Tähän suolaiseen iltapalaan löytyy montakin versiota - mm. Valiolla oli kaksi. Tarkoitus oli käyttää lähialueen raaka-aineita eli Maalahden limppua ja kotimaista kirjolohta sekä paljon maitotuotteita (laktoosittomia). Se on aika kotimaista - eikö totta?

Koska kokkailuun ei ole paljon aikaa, niin nopeus ja helppous ovat valttia - ja se että ei tule paljon tiskiä.

Meillä pohjanmaalla nautitaan näin itsenäisyyspäivänä kivasta lumimyrskystä ja lunta tulee aika reipasta vauhtia. Talvi jäätää vesiputket eli täällä tiskataan taas vadeissa ja viedään vesi ulos omin pikku kätösin - jos halutaan juoksevaa vettä, niin sitten juostaan...



Lohi-mätipiirakka

Pohja

150 g Maalahden limppua
75 g sulatettua voita

Täyte

5 liivatelehteä
150 g kylmäsavulohta
1 punasipuli
1 dl ruohosipulia
2 dl vispikermaa
2 dl maustamatonta jogurttia (tai kermaviiliä)
2 rkl sitruunamehua
100 g siian mätiä

Koristeluun
ruohosipulia, sitruunan viipaleita, lusikallinen mätiä (jos haluat säästää sitä täytteestä)

Hienonna limppu monitoimikoneessa. Lisää joukkoon sulatettu voi. Peitä irtopohjaisen, halkaisijaltaan 24 cm vuoan pohja leivinpaperilla. Taputtele leipäseos pohjalle.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 min. Laita mäti siivilään valumaan. Hienonna kala. Leikkaa punasipuli aivan pieniksi kuutioiksi. Silppua myös ruohosipuli.

Vaahdota kerma. Lisää kermavaahtoon kala, sipulit, jogurtti ja valutettu mäti.(voit jättää lusikallisen mätiä koristeeksi, jos haluat)

Purista liivatteet kuiviksi ja liuota ne kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.

Kaada täyte vuokaan. Peitä tuorekelmulla tai alumiinifoliolla. Anna lohi-mätipiirakan hyytyä 4 - 5 tuntia tai seuraavaan päivään.

Irrota piirakka vuoasta. Koristele ennen tarjoilua.


Sini-valkoiset kynttilät, kuohujuoma ja konsertti tv:stä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti