perjantai 21. maaliskuuta 2014

Kynttilöitä joulun jämäpätkistä

Jouluna tuli polteltua erilaisia ja erivärisiä kynttilöitä. Välillä kynttilät valuivat yli ja jättivät isoja steariinikasoja, kun niitä irrotteli alustasta. Kaikista kynttilöistä jäi jämät, joita ei voi polttaa ihan loppuun asti. Pussillinen steariinia – uusiokäyttöön.

Mökillä on kiva poltella kynttilöitä niin sisällä kuin ulkonakin. Mikä siinä onkin, että elävä tuli vain on niin kotoista ja taianomaista!


Viimeksi kun olimme mökillä, teimme purkkihernekeittoa ja pesin siitä kynttilöitä varten kivan sulatusastian. Vähän pumpulilankaa, tikku, jolla estää langan putoaminen sekä sopiva kynttiläastia. Sitten ei muuta kuin sulattelemaan.

Leikkasin pätkän lankaa kynttilään sydämeksi ja ripustin sen oksan avulla roikkumaan sopivasti vanhaan kukkaruukkuun. Myös langan alapäähän laitoin pätkän tikkua
painoksi, ettei lanka nouse ylös kun kuuman steariinin kaataa astiaan. Sitten jämät peltipurkkiin ja purkki keittolevylle.

Sulatin ensin pienen annoksen, jonka kaadoin kukkapurkin pohjalla, jotta sain liimattua langan ja sen painon astian pohjaan. Sitten lisää jämiä sulamaan ja vaihe vaiheelta astia täyttyy sulasta steariinista, joka ulkona kylmässä kovettuu aika nopeaa.
Sulatin vain valkoisia kynttilöitä, jotta sain valkoisen kynttilän ruskeaan astiaani.

Seuraavaksi täytyy hankkia lisää tarvikkeita ja tehdä erilaisia kynttilöitä. Tyhjästä WC-paperihylsystä saa esim. erivärisillä jämillä kivoja kynttilöitä sisäkäyttöön. Tämä kynttilä palaa meillä ulkona ja toivottaa vieraat tervetulleeksi.

Iloa mökkielämään – sulata kynttilänjämät hyötykäyttöön!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti