torstai 11. syyskuuta 2014

Raparperiketsuppi

Vaikka kesä on jo ohitse, niin lämmin ja kostea ilma mahdollistaa vielä raparperinvarsien nousun maasta. Enää ne eivät ole kovin kauniita pinnalta, mutta sisältä hyviä ja rapsakoita. Keräsin kilon raparperinvarsia ja keittelin niistä tomaattien kanssa itsetehtyä ketchupia.

Alkuperäinen ohje on blogista Terveiset ravintoketjun huipulta. Sokerina käytin kaikki pussinpohjat, joita löysin: ruokosokeria, fariinisokeria ja oli mukana muscovadoakin. Samoin oli etikoiden kanssa - tyhjensin omenaviini-, vaalea balsamico- ja vähän punaviinietikkapurkistakin sekä lisäsin tavallista etikkaa, jotta sain määrän täyteen. Tässä oli hyvä paikka päästä eroon pussinlopuista ja pullon lopuista. Muuten noudatin ohjetta, mutta tein annoksen kaksinkertaisena sekä lopussa en siivilöinyt vaan keitin koko annoksen kasaan, jotta maut jäivät ketchuppiin.Raparperiketsuppi

½ kg raparperinvarsia
½ kg tomaatteja (terttu-)
2-3 sipulia
5 dl sokeria (myös ruoko - tai fariinisokeri käy)
2 ½ dl etikkaa (vaalea balsamietikka, valkoviinietikka tai omenaviinietikka)
2 tl suolaa
1 kanelitanko (tai 1 tl kanelia)
laakerinlehtiä
(inkivääriä)

Paloittele vihannekset ja mittaa muut ainekset kattilaan.

Anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen noin kolme varttia - tunti. Poista kanelitanko ja aja tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella.

(Siivilöi keitos.) Sekoita huolellisesti. Keitä vielä tarvittaessa kasaan, jos ketsuppi on liian juoksevaa. (itse keitin vielä tunnin ilman kantta)

Pullota, jäähdytä ja säilytä kylmässä. Nautitaan ruuan lisukkeena kylmänä tai lämmitettynä.

Huom: 1 kg raparperia ja 1 kg tomaattia tuotti noin 2 l valmista ketsuppia (4 x 5 dl pullot).
Keitin massaa noin pari tuntia, joista viimeinen tunti ilman kantta, jotta ylimääräinen neste haihtuu. Ketsuppi oli juoksevaa ja meni hyvin suppilosta pulloon, mutta tarpeeksi tukevaa, jotta siinä on ketsupin koostumus. Ensi maistaminen tuotti aika tukevan makuelämyksen, mutta hyvin ketsuppimaisen. Nyt täytyy vielä kokeilla oikein ruuan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti