tiistai 22. joulukuuta 2015

Joulun graavilohi rosépippurilla ja calvadosilla

Nyt viimeistään on aika pistää lohi suolaantumaan. Fileoin kirjolohen ja laitoin puolet suolaan ja puolet tein ruuaksi. Aattona voi sitten maistella miltä kala maistuu, mutta suolakala on aina hyvä joulun alkupalapöytään. Nyt maustoin lohen rosépippurilla ja calvadosilla.


Joulun graavilohi rosépippurilla ja calvadosilla

1 lohifilee (noin kilo)

2 rkl karkeaa ruususuolaa tai merisuolaa

2-3 rkl rosépippuria

ripaus ruskeaa sokeria

pieni loraus calvadosia

Laita lohifilee nahkapuoli alaspäin leivinpaperille ja ripottele reilu annos karkeaa suolaa kalalle. Reipas annos myös rosépippureita ja lopuksi pieni loraus calvadosia. Voit myös kastella kalan ensin calvadosilla ja sitten laitta suolan ja pippurit päälle.

Kääri leivinpaperi kalan ympärille ja kääri paketti vielä tiukkaan alumiinifoliolla. Jos epäilet, että nesteet valuvat jääkaappiin, voi paketin vielä työntää muovipussiin ja sulkea koko komeuden hyvin.

Kääntele pakettia muutaman kerran suolaantumisen aikana.

Anna olla jääkaapissa pari päivää. Sitten kaavi suolat ja pippurit pois ja leikkaa kauniita viipaleita irti nahasta ja aseta tarjolle, vaikka rosépippurilla maustetun sinappikastikkeen kanssa. Tai kokeile rosépippuri-majoneesia.


Sinappikastike graavilohelle – rosépippurilla maustettuna

½ dl valmista makeaa ja väkevää sinappia

¼ dl sitruunamehua

ripaus suolaa

½-1 tl rouhittuja rosépippureita

1 dl öljyä

Kastikeainesten pitää olla huoneenlämpöisiä.
Sekoita sinappi, sitruunanmehu, suola ja pippuri kulhossa. Lisää öljyä ensin tipoittain ja sitten ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten.

2 kommenttia:

  1. Reseptivaikuttaa muuten hyvältä paitsi että aatelointi kannattaa suorittaa vast siivutuksen yhteydessä.

    VastaaPoista
  2. Juuso: tuossa on ideaa, koska tein kalan pakkaseen ja otin sen sulamaan vasta aattona, ettei se suolaantuisi liikaa. Calvados ei enää oikein hyvin maistunut - toki olin laittanutkin sitä aika varovasti ettei siitä yhdessä suolan kanssa tule liikaa nestettä. Eli jos haluaa kunnon calvadoksen maun, sen voi pirskoitella vasta pintaan kun tuo viipaleet tarjolle - kokeillaan!

    VastaaPoista