lauantai 19. maaliskuuta 2016

Fish & Chips eli turskaa ja tikkuranskalaisia

Perjantaina ja lauantaina Viinimessuilla katselin ja haistelin vesikielellä mahtavan näköisiä Fish&chips-annoksia. Niihin sai päälle myös aitoa mallasviinietikkaa – nam! Tästä innostuneena lähdin kauppaan kävelemään ja katselemaan, josko kaupan kalatiskillä olisi tuoretta turskaa saatavilla. Samalla kävin katsomassa lihatiskillä karitsanlihavalikoimaa pääsiäisen herkkuja varten.

Mutta ensin lauantain ”pikaruokaa” kalaa ja ranskalaisia itsetehtynä.

Ensin laita öljy kuumenemaan, sitten pilko perunat vähän kuivahtamaan ja laita turskan leivitystarvikkeet valmiiksi.

Kun öljy on tarpeeksi kuumaan. alkaa paistaminen mikä tapahtuu tosi nopeasti, joten on hyvä, että kaikki on valmiina. Varaa kaikki tarvittava käden ulottuville, sillä öljyn kanssa pitää olla varovainen ja nopea.

Huom. Pankojauhoilla tulee todella rapea lopputulos, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Japanilaisia Pankojauhoja löytyy isojen markettien itämaisten tuotteiden osastolta sushitarvikkeiden kanssa samasta kohtaa.


Kalaa ja ranskalaisia öljyssä, fish&chips kahdelle


1-2 jauhoista perunaa per ruokailija, esim. rosamunda

noin 300 g turskan selkäfileetä tai muuta valkoista ruodotonta kalaa

kuorrutus:

1 rkl vehnäjauhoja

2-3 rkl olutta

pankojauhoja

keittämiseen öljyä

tarjoiluun: Remoulade-kastike ja mallasviinietikka tai vastaava sekä suolaa tarpeen mukaan

Laita öljy kuumenemaan kattilaan, jossa on kansi ja laita paistomittari, jotta näet koska öljy on valmista.

Pese perunat ja lohko ne joku tikkuranskalaisiksi tai vähän isommiksi ranskalaisiksi. Kuivaa niitä talouspaperilla ja jätä odottamaan rasvan kuumenemista.


Leikkaa kala sopiviksi annospaloiksi.

Sekoita vehnäjauhoihin niin paljon olutta, että saat sopivan paksun dippikastikkeen. Mausta suolalla, jos haluat, mutta toimii myös ilman suolaa.

Laitan pankojauhoja syvään lautaseen odottamana leivitystä.


Ota kaikki öljykeittämiseen tarvittavat asiat esille. Tarvit reikäkauhaa ja lautasen, jolla on talouspapereita, joihin ylimääräinen öljy imeytyy sekä tarjoiluastian, johon valmis annos kootaan. Hyvä idea on laitaa leipäkoriin pala ”leivinpaperia” ja tehdä siitä tarjoiluastia.

Jos et ole koskaan tehnyt itse öljyssä ranskalaisia, niin katso tämä Henri Alénin video – öljyssä keittäminen on helpompaa kuin luulisi.

Sitten aloitetaan paistaminen:

Paista ensin rankanperunat pienissä erissä pari minuuttia ja laita valumaan. Keitä uudelleen, jotta perunat saavat väriä. Valuta ylimääräinen öljy paperiin ja suolaa kevyesti. Voit paistaa erät vuorotellen, jolloin ensimmäinen paistoerä valuu toisen paistoerän aikana ja sitten paistat ensimmäisen uudelleen ja toisen uudelleen.

Kieritä kalafileenpala ensin jauho-olut seoksessa ja sitten pankojauhoissa. Nosta noin 180 asteiseen öljyyn kiehumaan. Kun pankojauhot alkavat ottaa vähän väriä, ota kalapalat öljystä ja valuta hetki paperilla ja kokoa sitten annos.

Annos;
ranskanperunoita, kalapala ja Remoulade-kastiketta. Tarjoiluun mallasviinietikkaa, jos löydät, mutta muukin etikka käy.


Oluena käytin limellä maustettua olutta, joka toi kalaan sitruunan makua, Annokseen voi lisätä sitruunanalohkon, mutta mallasviinietikka kruunaa koko annoksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti