lauantai 16. huhtikuuta 2016

Cheddar-pataleipä

Habanero kitchen leipoi cheddarilla maustetun pataleivän Kevätmessuille – löytyy messuoppaasta, jos joku huomasi. Mutta tässä linkki myös alkuperäiseen ohjeeseen.

Kuulosti niin hyvältä, että oli pakko laittaa kokeiluun. Itse käytin valmista cheddar-raastetta – pääsee helpolla. Leivästä tuli todella hyvä, mieskin tykkäsi! Kannattaa kokeilla – ja pataleivät ovat niin helppoja leipoa – ainoa mitä ne vaativat on maltti, sillä pataleipä ei valmistu ihan hetkessä – mutta lähes itsestään.Cheddar-pataleipä

7 dl vehnäjauhoja

n. 1 dl raastettua cheddarjuustoa

1 tl suolaa

1 tl kuivahiivaa

3.5 dl vettä

voita pataan

Ohje:

Kaada kulhoon vehnäjauhot, suola, kuivahiiva. Sekoita kunnolla keskenään ja lisää cheddar-raaste. Sekoita vielä. Lisää joukkoon 42 asteinen vesi.

Sekoita tasaiseksi massaksi puuhaarukalla tai lusikalla. Sulje kelmulla kansi tiiviisti. Siirrä vedottomaan, huoneenlämpöön n.12 tunnin ajaksi, esim. yön yli.Kuumenna uuni 225 asteiseksi ja laita uunipata uuniin. Anna olla noin 30 minuuttia.

Laita leivinalustalle runsaasti jauhoja ja kaada taikina jauhoihin. Leivo iso, kohtalaisen kiinteä pyöreähkö massa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota, kunnes pata on kuuma.Nosta kuuma pata varovasti uunista ja poista kansi. Voitele uunipadan pohja ja reunat voilla. Huomaathan että se pata on todella kuuma.

Nosta taikina pataan ja ripottele hieman vehnäjauhoja pinnalle. Sulje kansi ja paista 30 minuuttia.Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia, että leipä saa kauniin värin. Jos haluat, voit lisätä cheddarraastetta leivän pinnalle noin 5 min. ennen kuin leipä on valmis. Saat hieman juustoisemman pataleivän.

Nosta leipä padasta ja kääri leivinliinan sisään hetkeksi.


VINKKI: Juuston määrä ei ole vakio. Mitä enemmän, sitä enemmän maistuu cheddar. Mutta kuitenkin kannattaa pitää kohtuus kaikessa, niin tässäkin. Alle desilitra raasteena on hyvä aloittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti