sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Lämmin kvinoasalaatti ja sitruuna-vinaigrette

Perun reissulla pari vuotta sitten hurahdin kvinoaan. Olen tehnyt ennenkin kvinoasta salaatteja ja myös kvinoajauhosta kakkua, mutta ensimmäistä kertaa törmäsin viikonlopun Luomu ja lähiruokamessuilla suomalaiseen kvinoaan. Rainingon Luomutila valmistaa gluteiinitonta suomalaista luomu kvinoaa. Tässä linkki heidän kotisivuille (www.luomukvinoa.fi), josta voi lukea lisää kvinoasta. Kvinoa on todella terveellistä superfoodia, joten jos et ole sitä koskaan kokeillut niin nyt on korkea aika! Hakusanalla kvinoa löydät blogista muitakin reseptejä.


Lämmin kvinoasalaatti uunikanan kaveriksi (kahdelle)

1 dl kvinoaa + kuumaa vettä

200 g miniluumutomaatteja

0,5 dl rusinoita

2-3 kevätsipulinvartta

1 prk mandariinilohkoja

suolaa, pippuria

öljyä tai voita paistamiseen

Keitä vesi. Kaada kvinoat kulhoon ja kaada kiehuvaa vettä päälle reilusti – niin että kvinoat peittyvät ja vähän ylikin. Kvinoat turpoavat ja imevät vettä. Anna seistä noin 10 minuuttia – älä sekoita.

Huuhtele ja pilko sillä aikaa tomaatit ja kevätsipulit. Valuta mandariinit.

Kun kvinoa on hautunut ja turvonnut, kaada se tiheäverkkoiseen siivilään ja huuhtele lämpimällä, juoksevalla vedellä.


Ota paistinpannu tai vokkipannu ja sulata siihen vähän öljyä tai voita. Kaada huuhdellut kvinoat ja paista niitä pannulla pari kolme minuuttia. Sekoittele muutaman kerran ja anna kypsyä hieman lisää pannulla. Kaada kevätsipulin varret pannuun ja sekoita kvinoan sekaan.


Kaada kaikki muut paitsi mandariinilohkot mukaan ja mausta suolalla ja pippurilla sekä sekoittele annos sekaisin. Lisään mandariinit ja nostele varovasti sekaisin ja kaada tarjoiluastiaan tai lautaselle.


Kostuta salaatti sitruuna-vinaigrettella. Tarjoile heti lämpimänä.
Kvinoassa on itsessään vieno pähkinäinen maku, joten sen seuraksi sopii hyvinkin sellainen kastike, jossa myös on käytetty pähkinäistä öljyä. Varsinais-Suomessa on luomutila, Rauhansuun Myssyfarmi, jossa viljellään luomurypsiä. Rypsi kylmäpuristetaan terveelliseksi öljyksi, jossa on maapähkinää muistuttava maku. Öljyyn voi dippailla, vaikka patongin palaa, mutta kvinoan ja uunikanan kanssa tarvitaan vähän kastiketta, joten öljystä syntyy hieno sitruuna-vinaigrette - helppo ja maistuva kastike, joka maustaa niin kanan kuin salaatinkin.


Sitruuna-vinaigrette

1 sitruunan raastettu kuori

1 sitruunan mehu

4 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä

1-2 tl hunajaa

suolaa ja mustapippuria

Pese sitruuna. Raasta kuorta hienoksi raasteeksi. Purista mehu kulhoon.

Sekoita joukkoon loput ainekset. Mausta suolalla ja pippurilla. Maistele, että saat sopivan öljyn, sitruunan ja hunajan yhdistelmän.

Kastike säilyy hyvin jääkaapissa purkissa 3 päivää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti