sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Marjamehu kattilassa sekä valutetuista marjoista hilloa

Mökillä ei ole Mehumaijaa, mutta iso kattila on ja siinä on hyvä tehdä marjamehua. Meillä on mökillä vain punaisia viinimarjoja, mutta naapuri antoi yhden oman mustaviinimarjapuskansa meille tyhjennettäväksi, joten sain juuri tämän reseptin verran marjoja - noin 3 litraa.

Perkasin viinimarjat ja laitoin ne kattilaan. Ajatus oli, että keittäisin marjoista vain osan mehua ja sitten soseuttaisin loppumarjat hilloksi. Joten vaikka ohjeessa sanotaan, että marjoja keitetään, kunnes ne ovat vaalenneet niin minä keitin marjoja vähemmän aikaa. Valutin myös mehun tiheässä siivilässä ja kun enin osa mehusta oli valunut, kippasin marjat kattilaan - tarkistin marjojen painon ja lisäsin hillosokeria, jotta siitä syntyi hillo. Survoin hilloa myös vähän sauvasekoittimella, jotta hillosta tuli sileämpää. Jos tykkää että hillossa on sattumia, niin silloin on hyvä jättää marjat kokonaisimmiksi.


Marjamehu jos käytössä vaaka
1.5 kg marjoja
6-8 dl vettä
500 g sokeria (300 g / mehulitra)

Marjamehu litran mitalla tehtynä
3 l marjoja
2-3 dl / marjalitra
6 dl sokeri (3,5 dl / mehulitra)

Kuumenna vesi isossa teräs- tai emalikattilassa. Varaa kovakuorisille marjoille, kuten herukoille, karviaisille tai puolukoille enemmän vettä kuin mansikoille, vadelmille tai mustikoille. Lisää marjat kiehuvaan veteen, pehmeät marjat sellaisinaan ja kovat hieman survottuina. Keitä marjoja välillä kattilan reunaan painellen 10-15 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet.

Pingota langalla sitoen puhdas sideharso sangon, kulhon tai kattilan päälle ja kaada marjamassa mehuineen siivilävaatteeseen. Älä painele marjoja siivilöinnin aikana, ettei mehusta tule sameaa ja sakkaista. Jos sinulla on tiheä siivilä, niin onnistuu myös sillä siivilöinti.

Kuumenna valunut mehu, kuori vaahto pinnalta ja lisää sokeri. Pullota puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin piripintaan ja peitä pullot kumitulpilla.

Marjamassan voi soseuttaa ja keittää soseeksi.

Ohjeella valmistat noin 1 l mehua / marjakilo.

Marjasoseesta hilloa
1 kg valutettuja marjoja (2 litraa)
500 g Hillosokeria
0,5 dl vettä

Kuumenna vesi ja marjat kattilassa. Sekoita hillosokeri höyryävään seokseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 10 minuuttia. Sekoita välillä. Kuori vaahto.

Anna hillon jäähtyä noin puoli tuntia, kunnes marjat eivät enää nouse pintaan. Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana.

Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje huolellisesti. Hillo hyytyy lopullisesti noin vuorokaudessa. Säilytä mieluiten viileässä.

Jos haluat kiinteämpää hilloa, käytä Dansukker Hillo-marmeladisokeria. Muuten toimitaan samoin kuin hillosokerin kanssa.


Ohje kuinka mehu keitettään kattilassa löytyy sekä Kotilieden lehdestä että Marttojen sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti