maanantai 2. lokakuuta 2017

Spagettikurpitsa pallerot

Spagettikurpitsa on minulle aivan uusi tuttavuus. Spagettikurpitsa muistuttaa ulkonäöltään isoa hunajamelonia, mutta saattaa vaihdella väriltänsä vaaleankeltaisesta oranssiin tai vihreään valkoisilla viiruilla. Nimensä se on saanut siitä, että sen malto on keitettynä spagettimaista. Raakana malto on kiinteä. Maultaan spagettikurpitsa on mieto.

Spagettikurpitsaa käytetään lisukkeena spagetin tapaan, mutta se käy myös pata- ja laatikkoruokiin, keittoihin ja muhennoksiin. Yleensä se valmistetaan keittämällä tai uunissa paahtamalla halkaistuja spagettikurpitsanpuolikkaita puoli tuntia, minkä jälkeen sisus kaavitaan haarukalla. Siemenet on hyvä poistaa ennen kypsentämistä. Siemenet voi paahtaa rapeiksi uunissa, kuten muutkin kurpitsansiemenet. Ennen paahtamista ne on irrotettava, puhdistettava ja huuhdeltava. Ne voi paahtaa sellaisenaan tai maustettuna. (tieto Wikistä)

Sain Olan ja Stinan itsekasvattaman spagettikurpitsan ja toiveen tehdä jotain erilaista. He olivat tehneet jauhelihakastikkeen kurpitsan seuraksi eli ikään kuin spagetti bolognese ilman pastaa.

Paahdoin kurpitsan puolikkaat uunissa. Seurasin ohjetta, jossa neuvottiin pitämään niitä uunissa 45 minuuttia, mutta puoli tuntia olisi riittänyt. Olisin halunnut käyttää kuorta koristeena, mutta se pehmeni, joten siitä ei ollut käyttöön. Ensi kerralla tiedän tämänkin…

Mutta tähän reseptiin ei tarvita kuin pehmeää massaa, joten sillä ei ollut väliä. Lopusta kurpitsasta tein laatikkoruoan uuniin. Se tulee toiseen päivitykseen. Eli meille kahdelle yhdestä kurpitsasta tulee ainakin kaksi ateriaa.

Laitan kurpitsan esikäsittelyn päivityksen loppuun.


Spagettikurpitsa pallerot

3,5 dl kypsää spagettikurpitsaa

2,5 dl panko-korppujauhoja

1 dl parmesaanijuustoa raasteena

1 iso muna

ripaus suolaa

Raasta kypsä spagettikurpitsa ”spagetiksi”. Jos nestettä on paljon, valuta se osuus joka tulee tähän ruokaan.
Laita suureen kulhoon kaikki aineet. Sekoita lusikalla hyvin sekaisin.


Kuumenna uuni 200 ° C asteeseen. Laitan leivinpaperi pellille.

Ota 1 rkl taikinaa ja purista tiiviisti käsien välissä muutama kerta. Jos taikina on liian kosteaa, näin liika neste poistuu.

Muotoile taikinasta pieniä palleroita. Aseta pellille noin parin sentin päähän toisistaan. Taikinasta tulee noin 20-25 kpl palleroita.


Paista 18-20 minuuttia, kunnes pohjat ovat kullanruskeita ja rapeita. Käännä ja paista vielä 3-5 minuuttia. Tarjoile lämpiminä dippikastikkeen kanssa.


Dippikastikkeena sweet & sour chili kastike

Kurpitsan esikäsittely

Halkaise kurpitsa isolla veitsellä kahtia. Kaavi esim. jäätelökauhalla tai lusikalla siemenet ja pehmeä hötömassa irti. Vain kova malto jää kuoreen.Laita puolikkaat uunivuokaan ja sivele niiden halkaisupintaa ruokaöljyä tai oliiviöljyä. Käännä puolikkaat leikkauspinta alaspäin ja laita pelti uuniin. Paahda 200 asteessa noin puoli tuntia.


Ota uunista ja anna jäähtyä.

Kaavi sisus esim. haarukalla kulhoon, mutta jäätelökauhalla saat kuoresta loput hyvin irti. Käytä pehmeä spagettimainen sisus erilaisiin ruokiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti