sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Maaliskuun mökkikuulumiset

Tämä viikonloppu on ollut oikea lintubongausviikonloppu. Olemme nähneet ja kuulleet erilaisia lintuja koko viikonlopun ja laittaneet pikkulinnuille uusia pesiä.

Kaikki alkoi jo perjantaina, jolloin näimme kaksi haukkalajia vähän ajan sisään - merikotkan ja kalasääksen.

Merikotkia kuvailin viime kesänäkin ja niihin olemme jo "tottuneet", mutta kalasääksi oli ensimmäinen, jonka näin. Ei se mikään harvinaisuus ole, mutta ei ole aiemmin silmiin osunut.

Tässä kalasääksi kaartelee pienen järvemme yllä.

Kalasääksi
Vähän myöhemmin myös merikotka liiteli paikalle. Merikotkaa näimme myös lauantaina ja sunnuntaina. Sunnuntaina olimme aamiaisella kun huomasimme huomattavasti kotkaa pienemmän linnun hyökkäilevän kotkan suuntaan ja hätyyttävän sitä pois - luultavasti pesäpaikan läheisyydestä. Etäisyyttä oli niin paljon, etten tiedä mikä lintu merikotkaa pois ajoi - mahdollisesti varis tai lokki?
Merikotka
Su-aamun kaksintaistelu
Merikotka jatkoi liitelyä kun toinen lintu luovutti
Lauantaina paistoi aurinko tosi lämpimästi ja istuimme aamiaisen jälkeen terassilla ja katselimme sinitiaisen pesäntekopuuhia. Sinitiainen on ottanut kuusessa olevan pöntön kodikseen ja rakenteli siihen pesää. Se haki naavaa kuusesta tai läheisestä pihlajasta ja vei sitä pönttöön. Välillä se pyrähti sisään järjestelemään paikkoja ja sitten taas ulos ja etsimään pesätarvikkeita.



Viime vuonna kuvailin kuukautta myöhemmin eli huhtikuun loppupuolella kuinka sinitiainen rakensi pesäänsä - tänä vuonna pesintä on todella aikaisessa. Jo helmikuussa näin kuinka sinitiainen puuhasteli koivussa olevan pöntön kimpussa. Siitä kirjoitin helmikuun kirjoituksessa.

Kauniin värikäs pönttö, jonka rakensin kaksi vuotta sitten, on kärsinyt talvesta niin, että jo viime kerralla katsoin sen tarvitsevan korjausta. Kun viimeksi kuvasin sitä, niin katto näytti repsottavan. Lauantaina otimme pöntön alas ja katsoimme sen kuntoa. Pönttö oli kärsinyt todella. Sivuseinät olivat liikkuneet, katto repsotti ja pahinta oli, että sisällä näytti olevan hometta. Ei siis pidä rakentaa vanerista pönttöä linnuille, vaikka se olisi kuinka kaunis...

Pönttö sisältä


Ei siis muuta kuin kaupungille ja uutta pönttöä ostamaan. Viimevuotinen pönttökauppa oli lauantaisin kiinni, joten kesti hetken ennen kuin keksimme mennä puutarhamyymälään, josta sitten pönttöjä löytyikin ja erikokoisia. Yhden pöntön sijaan ostimme pienille asukeille kolme uutta pönttöä. Sunnuntaina onkin sitten pönttöjen ripustuspäivä. Tuskin oli ensimmäinen pönttö lähikoivussa kun sinne jo uusi asukas kävi tutustumassa. Kun vanha pönttö oli otettu alas niin sekä sinitiaiset että talitiaiset kävivät vanhan pöntön kiinnityskohdassa katselemassa ihan siihen malliin, että mihin asumus katosi. Tänään kun pöntöt olivat paikoillaan, niin vanhan pöntön kohtaan kiinnitetty uusi pönttö kiinnosti heti lintuja. Vaikka sanotaan että linnut eivät pesi uuteen pönttöön ensimmäisenä kesänä, niin luulen että tämä pönttö kelpaa heti.





Kotkien ja tiaisen lisäksi joutsenia on näkynyt kahta eri lajia - laulujoutsenia ja kyhmyjoutsenia. Koko viikonlopun ne ovat lennelleen edes takaisin järvellä. Välillä kuuluu kovaa tööttäystä ja linnut lentävät pareittain järven etelänpuolelta pohjoiseen ja sitten taas hetken päästä pohjoisesta etelään. Olen ryntäillyt monta kertaa kesken askareiden sisältä ulos katsomaan ketä tulee - laulujoutsenia vai kyhmyjoutsenia, mutta tööttäys on samanlaista. Kovaa meteliä linnut pitävät, olivat ne kumpaa lajia tahansa. Aamuyöstä neljän aikaankin heräsimme tööttäykseen kun linnut lensivät jompaan kumpaan suuntaan.
Laulujoutsenet


Ajattelin käydä kuvaamassa joutsenia Raippaluodon sillan kohdalla missä kesäisin niitä paljon näkee, mutta rannat olivat niin jäässä vielä, ettei joutsenia näkynyt. Mutta jää oli hassua. Se oli ikään kuin hajonnut pieniksi lautoiksi ja sitten jäätynyt uudelleen, niin että lauttojen välissä oli jäätynyttä vettä. Sitten tuuli oli työntänyt niitä kasaan ja lautat olivat nousseet pystyyn ja tehneet mukavan näköisen jääpeitteen sillan ympäristöön. Kävin kuvailemassa jäätä joutsenten sijaan.





Nyt lähdemme taas kohti etelään ja palaamme parin viikon päästä katsomaan miten kevät on edistynyt ja onko kaikki pöntöt jo asutettu.

2 kommenttia:

  1. Mä näin tänään peipon mökillä Vaasan saaristos. Piti katsoa toinenkin kerta kun puoli kuuta peipposesta on kesään vanhan sanonnan mukaan.

    VastaaPoista
  2. Se on sitten ollut aikaisessa! Katselin sinitiaisen pesäntekopuuhia jo helmikuussa ja nyt viikonloppuna pöntöstä kuului ihan kuin piipitystä, mutta en ehtinyt istua vahtimassa tarpeeksi kauan, että olisin pystynyt näkemään oliko pöntössä oikeasti poikaset vai kuulinko väärin...Vähän huolettaa, jos tiaiset pesivät nyt liian aikaisin. Ei niille oikein ole ruokaakaan vielä...

    VastaaPoista