lauantai 20. syyskuuta 2014

Kinuski-omenapannari

Tykkään omenapiirakasta, omenakakusta, omenamuffineista ja -hillosta ja .... Omenat ovat aivan ihania näin syksyllä, varsinkin oman puun sievät omenat. Tein pari pannaria jo aiemmin omista mökin omenista ja yhden Olan lahjoittamista. Viime viikonloppuna kävin äidillä poimimassa hänen omenat ja niistä 26 kg lähti mehupuristamoon. Tuoretta omenamehua tiedossa pitkälle talveen - nam.

Syy miksi olen erityisen ihastunut vaihtamaan omenapiirakan omenapannariin, on yksinkertaisesti kalorit. Pannariin tulee munia, maitoa ja jauhoja - ei sokeria, ei rasvaa - jos niitä ei vähän laita omenoiden päälle ennen taikinaa. Mutta verrattuna mihin tahansa leivonnaiseen, pannarissa on huomattavasti vähemmän kaloreita ja maku aivan yhtä hyvä kuin piirakalla. Rakenne on vähän täyteläisempi eli ruokaisampi.

Kun viime kerralla tein omenapannarin, niin puristelin kesällä jäätelönteossa ylijääneen kinuskikastikkeen siihen. Tällä kertaa keittelin kinuskin itse - täyteläistä ja makeaa kinuskia ja päälle omenat ja sitten pannaritaikina. Tuloksena täyteläinen omenapannari makealla kinuskilla - kannattaa kokeilla!



Kinuski-omenapannari

taikina:
7 dl punaista maitoa
3 isoa munaa
1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria

kinuski:
2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria

vuokaa:
6 omenaa
kanelia
sokeria

Sekoita taikina ja anna sen turvota 30 minuuttia.

Keitä kinuski. Laita paksupohjaiseen kattilaan kerma ja fariini, keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Älä keitä aivan paksuksi, koska kinuskin on tarkoitus imeytyä pannariin.

Lohko omenat ja poista siemenkodat. Viipaloi ne vuokaan, johon kinuski on kaadettu. Käytä leivinpaperia.


Kaada taikina päälle ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Kinuski imeytyy pannariin, mutta pursuilee kivasti omenien välistä.

2 kommenttia:

  1. Ihanalta kuulostaa! Mun piti viimeksi keitellä tätä kinuskia kanssa siihen omppupannariin kun siitä oli puhetta mutta laiskuus iski :D
    Taatusti kokeilen kyllä vielä, kinuski kun on niiiiin hyvää. :)

    VastaaPoista
  2. Viime vuonna lähti vähän lapasesta tuo herkkujen teko, mutta tänä vuonna olen pitänyt tiukempaa linjaa ja välttänyt kaloreita. Eilen kuitenkin tein aidosta kermasta ja fariinista tuon kinuskin enkä mistään kevyttuotteista, joten täytyy sanoa että kyllä tuli täyteläistä ja hyvää pannaria! Joskus pitää herkutella :)

    VastaaPoista