lauantai 5. maaliskuuta 2016

Kukanmuotoinen Nutellapulla

Olen vuoden seurannut eri blogeissa kuin myöskin YouTubessa olevia videoita kauniista leivonnaisesta, joka tehdään pullataikinasta ja jonka sisälle laitetaan Nutellaa ja leivos leikataan kukan muotoon.

Osassa ohjeista leivonnainen on tehty briossitaikinasta ja osassa pullataikinasta. Lauantai-illan iloksi lähdin viimeinkin kokeilemaan Nutellapullaa ja ilahduin kuinka helppo ja nopea se oli valmistaa. Tein sen vähän oikomalla eli kaaviloin taikinan suoraa neljään pyöreään levyyn enkä lähtenyt leikkaamaan sitä lautasten kanssa pyörylöiksi. Hyvin onnistui näinkin. Se vähäinen epätasaisuus mikä reunoissa ehkä on, tasoittuu leikatessa ja kääntäessä pullapalat kukan muotoon.

Kokeile – kannattaa!


Nutellakukka

2,5 dl maitoa

25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa

0,75 dl sokeria

0,5 tl suolaa

1 tl kardemummaa

2 kananmuna

75 g voita tai margariinia

6-7 dl vehnäjauhoja

väliin: ½ prk Nutellaa

voiteluun: kananmunaa

Lämmitä maito (tuorehiivaa varten  37- ja pussihiivaa 42-asteiseksi) mikrossa isossa kulhossa ja sekoita joukkoon hiiva, kananmunat, sokeri, suola ja kardemumma. Vispaa joukkoon noin puolet vehnäjauhoista ja alusta joukkoon loput jauhot sekä sulatettu voi. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna pullataikinan kohota leivinliinalla peitettynä vedottomassa paikassa vähintään puoli tuntia.

Vaihtoehto 1: Kaada taikina leivinpöydälle ja jaa se neljään osaa. Pyöritä palat palloiksi ja kauli ne yksi kerrallaan pyöreiksi levyiksi, halkaisija noin 25-30 cm. Aseta ensimmäinen pyörylä leivinpaperilla päällystetylle pellille ja levitä siihen nutellaa niin, että reunaan jää sentti tyhjää. Kauli seuraava pallo ympyräksi ja aseta se nutellan päälle. Levitä myös sille nutellaa ja jatka loppuun, mutta jätä päällimmäinen pullalevy ilman nutellaa. Aloitetaan leikkaaminen.






Vaihtoehto 2: Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja ota siitä ison ruokalautasen avulla neljä pyöreää taikinapalaa. Mikäli taikinaa jää yli, tee niistä vaikkapa pikkupullia. Laita yksi taikinapyörylä leivinpaperille ja levitä päälle nutellaa, jätä reunasta sentti vajaaksi. Asettele päälle seuraava kerros taikinaa ja nutellaa, toista vielä kerran ja jätä päällimmäinen pullalevy ilman nutellaa. Nipistele pullalevyt hyvin kiinni toisiinsa.

Leikkaaminen: Aseta keskelle pullaa juomalasi, leikkaa ensin sektori kello 12, kello 3 ja kello 6 ja kello 9. leikkaa nämä sektorit puoliksi ja sitten puolikkaat vielä puoliksi. Syntyy 16 viiltoa lasista lähtien. Ota molempiin käsiin vierekkäiset pullapalat ja kieritä vasenta palaa vasemmalle kierteelle ja oikeaa oikealle. Kierrä 2 kierrosta ja taita kierteiden päät yhteen ja nipistä kiinni. Toista loppujen palojen kanssa samalla tavalla. Syntyy kaksi kukan terälehteä aina joka sektoriin eli yhteensä 8 kukan terälehteä.





Anna pullan kohota puoli tuntia. Voitele pulla kananmunalla ja paista 185-asteisessa uunissa kullanruskeaksi, noin 15 minuuttia.



Revi kukasta terälehti ja nauti – kaunista nyhtöpullaa!

2 kommenttia:

  1. Tää on kyllä tosi upean näköinen ja varmaan tosi herkullinenkin.

    VastaaPoista
  2. Jos tykkää suklaasta ja nutellasta niin KYLLÄ! Leipominen oli helpompaa ja hauskempaa kuin miltä kuva näyttää - laitoin helpot ohjeet, joita seuraamalla ei voi kuin onnistua. Kokeile!

    VastaaPoista