tiistai 18. kesäkuuta 2013

Jussia odottaessa

Meillä on ollut muutaman vuoden Juhannuksena tietty kaava: Jussista alkaa kesä ja loma ja se vietetään kaksistaan mökillä syöden hyvää ja rentoutuen. Jussin ruoka on ollut itsesavustettu lohi, uudet perunat ja raparperi-Brita. Iso sellainen, mutta jonka saa ahmittua parissa päivässä kun tahtoa riittää...Juhannusviikkoon asti on tullut tehtyä töitä urakalla ja siinä hötäkässä ei oikein edes ole huomannut kesän tulemista saati, että siitä olisi ehtinyt oikein nauttia. Siksi kesä ja loma alkavat Jussista!

Miksi sitten kaksistaan?

Meidän mökkimme on pienellä paikkakunnalla, missä kaikki muut asukkaat ovat vakituisia - vain me olemme kesäasukkaita, joiden huvila on siellä, koska asunto muualla. Kun me saavumme huvilalle viettämään keskikesän juhlaa, kaikki muut asukkaat lähtevät omille huviloilleen viettämään omaa juhlaansa. Lapset ovat isoja eivätkä ole enää hetkeen tulleet Jussina meidän mökille vaan ovat kavereidensa mökeillä. He tulevat sitten heinäkuussa käymään ja pyrähtävät kohta takaisin kuka minnekin...

Me siis olemme olleet huvilallamme kaksin, kokanneet perisuomalaista suviruokaa, tuoneet muutaman koivunoksan ovenpieleen, kiertäneet tyhjällä kyläraitilla hakemassa keskiyöllä seitsemän yrttiä pellonpientareilta ja tehneet juhannustaikoja nauttien hiljaisuudesta ja laatuajasta.Tänä juhannuksena meillä on kuitenkin aivan erilainen ohjelma: meille tulee kesävieraita! Meidän perinteiset heinäkuun kesävieraamme tulevat käymään juhannuksena ja me saunomme, kokkaamme ja juhlimme Juhannusta remuisaan ja supisuomalaiseen tyyliin - no, ainakin melkein.

Tänään olen istunut aamun töissä selaamassa erilaisia reseptejä ja hakenut ideoita kahden päivän menuihin ja olen aika tyytyväinen itseeni. Kehitin sekoituksen vanhaa, perinteistä kesäruokaa vähän uusilla ideoilla ja sain aikaiseksi kahdet erilaiset menut. Tuskin malta odottaa, että pääsemme lähtemään mökille ja pääsen tekemään alkuvalmisteluja. Perjantaina kauppaan ja lauantaina kun vieraat saapuvat, meillä on pelisuunnitelma valmiina.

Haluatteko kuulla mitä ruokaa meidän juhannus tulee pitämään sisällään?

Tässä pieni kurkistus:

Lauantai

Savustettua lohta, koriander-pestoa

uudet perunat ja tilli-voi

juustoleipäsalaatti, sitruunakastikkeella

valkkari

jälkiruoka: mansikka-Brita


Sunnuntai

BBQ ribsit, itsetehty marinadi

lohkoperunat, dippikastike

kaalisalaatti

olut / punkkua

jälkiruoka: raparperi-tiramisu

Eikö olekin ihanaa suunnitella ruokaa usealle hengelle ja miettiä eri variaatioita? Odottaminen ja suunnittelu ovat melkein parempaa kuin itse tekeminen - tai ei aivan... Mutta tiedät tunteen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti