lauantai 2. marraskuuta 2013

Kurpitsapiirakka eli Pumpkin Pie


Kurpitsapiirakka eli Pumpkin Pie on klassinen amerikkalainen piirakka, jota leivotaan Halloween juhlan kunniaksi. Lueskelin aika monia reseptejä ja muutamia blogeja, joissa oli kyseistä herkkua tehty. Päädyin tähän aika yksinkertaiseen ohjeeseen, joka on ollut joskus Maku-lehdessä.


Kurpitsapiirakka

pohja:

3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
125 g voita
1 keltuainen

kurpitsatäyte:

2 kpl munaa (isoa) + valkuainen
425 g kurpitsaa soseena (esim. Butternut-kurpitsa)
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä (jauhettua)
1/2 tl suolaa
1/4 tl neilikkaa
400 g kondensoitua maitoa

Nypi jauhot, sokeri ja voi ryynimäiseksi massaksi. Lisää keltuainen ja sekoita taikinaksi.

Painele taikina pyöreän piirasvuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 30 minuuttia.


Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Sekoita mukaan kurpitsasose ja mausteet. Lisää mukaan kondensoitu maito vähitellen. Kaada tasainen seos piirakkavuokaan.

Paista kurpitsapiirakkaa 200-asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia. Laske uunin lämpötilaa 175 asteeseen ja paista vielä 40–50 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tarjoa amerikkalainen kurpitsapiirakka esim. kanelilla maustetun mascarpone-kermavaahdon kera.



Kurpitsasoseen tekeminen

1 butternut kurpitsa

Halkaise kurpitsa ja kaiva siemenet ulos. Kaavi siementen ympärillä olevat rihmat vaikka jäätelökauhalla pois.

Laitan kurpitsanpuolikkaat lautasella mikroon ja kuumenna niitä esim. 10 minuuttia täydellä teholla. Jos lusikka uppoaa helposti kurpitsaan, on kurpitsa kypsää. Otan mikrosta ja anna jäähtyä.

Kaiva pehmennyt kurpitsanliha kuorista lusikalla tai jäätelökauhalla.

Lusikka käy aivan hyvin, koska tässä vaiheessa kurpitsa on pehmeää ja irtoaa melkein itsestään kuoresta.










Soseuta kurpitsa sauvasekoittimella. Jos siinä on vielä kovia kohtia, niin laitan mikroon pariksi minuutiksi ja soseuta uudelleen.

Yhdestä kilon butternut kurpitsasta tulee noin 500 g valmista kurpitsasosetta. Käytä sosetta piirakkaan tai vaikka sämpylöihin – pakasta loput. Sose säilyy hyvin pakkasessa tulevaa käyttöä varten.




Vinkki:

Älä hävitä kurpitsansiemeniä vaan paahda ne uunissa. Siemenet ovat hyvin terveellisiä.

Laita siemenet siivilään ja huuhdo juoksevalla vedellä kurpitsa pois. Levitä voipaperille ja kaada hieman öljyä päälle. Sekoita sormin jotta öljy leviää ympäri siementen. Suolaa karkealla merisuolalla tai isokiteisellä sormisuolalla.

Paista uunissa 200 asteessa 10 minuuttia ja sekoita. Paista noin 10-15 min. lisää tai kunnes siemenet ovat saaneet väriä.

Napostele vaikka pikkusuolaisena tai ripottele keittojen päälle tai salaattiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti