sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Lähiruokaa ja markkinoita


Tänä viikonloppuna emme menneet huvilalle vaan jäimme kotiin ja vietimme sunnuntain
lähiruokamessuilla: Slow Food Festival i västnyland eli lähiruokamarkkinoilla Fiskarsin Ruukilla. Olemme olleet tapahtumassa aiemminkin ja tunnelma on melko leppoisa. Eri kojuissa esitellään hunajaa, säilykkeitä, leipomuksia, lihoja ja makkaroita sekä tietysti erilaisia kasviksia, jotka ovat tuoreita ja lähellä tuotettuja - mukana myös luomutuotteet.


Kassiin lähti mukaan kurpitsaa keittoa varten, isoja perunoita, tuoreita maissintähkiä, saskatoon siirappia, ym.

Ruokakojuissa kävimme maistamassa mm. pulled pork eli revitystä possusta tehtyjä hampurilaisia ja K-18 alueella maistoimme luomuviinejä.



Sunnuntain ateria koostui tuoreista kasviksista ja itseleivotuista sämpylöistä. Kasvikset olivat ostettu suoraan kasvattajalta, ilman välikäsiä!


Porkkanasämpylät

½ l lämmintä vettä

2 rkl siirappia

2 tl suolaa

3 dl raastettua porkkanaa

3 dl kaura- tai vehnäleseitä

1 pussi kuivahiivaa

9-10 dl hiivaleipäjauhoja (korvasin 1 dl grahamjauhoilla)

¾ dl öljyä

Pinnalle

munanvalkuaista

kurpitsansiemeniä

Sekoita siirappi lämpimään veteen. Lisää suola, raastettu porkkana, leseet ja osa jauhoista, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää loput jauhoista ja öljy. Alusta taikina pehmeäksi, mutta älä tee siitä liian kuivaa.

Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.

Leivo taikinasta n. 15 sämpylää ja anna niiden kohota vielä 15 minuuttia.

Voitele munanvalkuaisella ja koristele kurpitsansiemenillä. Paista 200 asteessa noin 10–15 minuuttia riippuen sämpylöiden koosta.










Kukkakaali-kookoskeitto kahdelle

1 (400 g) pieni kukkakaali

1 pieni sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

1 (150 g) jauhoinen peruna

4 dl kasvislientä

2 dl kookosmaitoa

0,5 tl suolaa

Lisäksi

auringonkukansiemeniä

Huuhtele ja paloittele kukkakaali. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipulit öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon kuorittu ja paloiteltu peruna sekä kukkakaalit. Kaada joukkoon kasvisliemi ja kookosmaito. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Mausta ja soseuta keitto.

Tarjoile esim. paahdettujen auringonkukansiementen kanssa. (resepti on Yhteishyvän sivuilta)



Jälkiruuaksi tein omenapannaria, jonka tein jo blogin syysruokaa päivityksessä pari viikkoa sitten. Tällä kertaa en esipaistanut omenanlohkoja voissa ja sokerissa vaan laitoin omenanlohkot uunipannulle, viipaloin voita sekaan ja ripotin päälle runsaasti ruokosokeria ja kanelia. Sitten päälle pannaritaikina ja koko komeus uuniin. Tein taikinasta vähän vähemmän tanakan ja näin pannarista tuli ohuempi. Myös pannupelti oli tällä kertaa uunipannu eli hieman suurempi kuin viimeksi lasagnevuoka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti