perjantai 6. syyskuuta 2013

Ristihämähäkki

Minulla on kaveri.

Olen mökillä etätöissä ja työskentelen ”saunatuvassa” rannalla. Ikkunassa noin parinkymmenen sentin päässä minusta istuu iso, vaaleanruskea ristihämähäkkinaaras keskellä verkkoaan ja odottaa saalistaan. Se on istunut siinä koko päivään – ja istuu kunnes joku onneton lentää pyydykseen.


Katselin jo kesällä yhtä vastaavaa hämähäkkinaarasta, joka asustelee verkkoineen päärakennuksen sisäänkäynnin luona. Tämä naaras on asunut täällä rannalla, lähinnä ikkunan pielessä – tänään keskellä verkkoaan.

Mistä tiedän, että se on naaras? Siksi kun se on isokokoinen ja pysyttelee paikalla. Uros yleensä huitelee pitkin pihoja, mutta naaras pysyy koko kesän samassa paikassa, liikkuen vain kun saalis osuu verkkoon ja se täytyy käydä paketoimassa vararuuaksi pahan päivän varalle. Näin syksyä kohti alkavat kärpäset ja hyttyset vähenemään, joten odotus voi olla aika pitkä…

Selän komea kuvio
Tässä Wikistä: ”Ristihämähäkki eli aitoristihämähäkki (Araneus diadematus) on ristihämähäkkien (Araneidae) heimon tunnetuin laji. Se on saanut nimensä selässään olevasta valkoisesta ristikuviosta. Lajin väritys vaihtelee yksilöittäin oljenvärisestä oranssiin ja tummanruskeaan. Ristihämähäkin koko on 7–18 mm, ja naaras on koirasta huomattavasti suurempi.

Ristihämähäkki on yleinen Länsi-Euroopassa, ja Suomessakin sitä tavataan lähes koko maassa. Sitä tavataan myös osissa Pohjois-Amerikkaa. Ristihämähäkki saalistaa pyyntiverkolla, jonka keskellä tai välittömässä läheisyydessä se odottaa saalista, joskus vuorokaudenkin kerrallaan. Kun saalis tarttuu verkkoon, hämähäkki tunnistaa pyristelyn ns. tuntolankaa pitkin ja rientää heti saaliin kimppuun. Joskus se paketoi saaliin seittiin ja raahaa sen takajaloillaan sivuun kiinnittäen sen yhteen tukilangoista odottamaan suurempaa nälkää.

Ristihämähäkit parittelevat loppukesästä. Naaras munii 200–300 munaa kotelossa esimerkiksi kaarnanrakoseen. Kuoriutuneet poikaset ovat keltaisia ja niillä on takaruumiissa musta täplä”


Hämähäkin vatsapuoli
Ilta alkaa tulla, mutta hämis odottaa ruokaa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti