lauantai 14. syyskuuta 2013

Syysruokaa – lihapataa ja omenapannaria


Tänään oli taas yksi tämän syksyn ihanista, kauniista ja aurinkoisista päivistä!

Meillä oli tosi vilkas lauantaipäivä – aamu alkoi 5 km kävellyllä ja suihkun jälkeen lähdettiin
shoppailemaan vähän illan ruokatarvikkeita ja pullo punkkua. Iltapäivällä lähdettiin marjaan – puolukoita poimimaan.

Puolitoista tuntia ja sangollinen punaisia puolukoita oli kerättynä.






Ennen metsään lähtöä, laitoin lihapadan uuniin, jossa se sai muhia rauhassa.



Syyspata


1 kg karjalanpaistilihoja tai vastaava määrä possua ja nautaa

1-2 sipulia

2 valkosipulin kynttä

1 chilipalko

½ lanttua

pala juuriselleriä

5-6 porkkanaa

1 punainen paprika

suolaa ja pippuria

2 lihaliemikuutiota

Ruskista lihat parissa erässä pannulla vähässä rasvassa niin että palat saavat vähän väriä ja pinnat menevät kiinni. Lisää viimeiseen pannulliseen sipulikuutiot ja valkosipulin kynnet. Anna niiden imeä vähän pannun rasvaa.









Laita kerroksittain liha-/sipuliseosta ja lanttu, selleri, porkkana ja paprikakuutioita. Poista chilistä siemenet ja valkoinen osa ja laita se mukaan isoina paloina. Huuhtele paistinpannu kuumalla vedellä ja sulata lihaliemikuutiot siihen. Lisää pataan vettä niin, että lihat melkein peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla.

Laitan päälle kansi tai pala foliota. Hauduta uunissa 180 astetta noin 2 tuntia.



Tarjoile keitettyjen perunoiden ja nopeasti keitettyjen, tuoreiden papujen kanssa.


Jälkiruoka on myös kiva tehdä uunissa, uunin ollessa jo kuuma. Tee ensin taikina turpoamaan ja kuori sillä aikaa omenat.


Omenapannukakku

1 l punaista maitoa

1 tl suolaa

2-3 tl sokeria

3-4 munaa

n. 3 dl jauhoja (vehnäjauhoja, tavallisia tai täysjyvä + muita jauhoja mitä kaapista löytyy. Tämä on hyvä tilaisuus tyhjentää vanhoja jauhopusseja.)

Sekoita taikinan kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi ja jätä turpoamaan.

Lisäksi:

n. 7 isohkoa kotimaista omenaa

pala voita

ruokasokeria

kanelia


Lohko omenat ja poista siemenkodat. Lohko omenat sopiviksi paloiksi uunivuoan pohjalle. Lisää pala voita. Laita uuniin 200 asteeseen noin 6-8 minuutiksi. Kun omenalohkot ovat hieman pehmenneet, lisää sokeria ja kanelia. Sekoita.

Lisää pannaritaikinan, joka on seisonut noin puoli tuntia. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Tarjoile hieman jäähtynyt pannari vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera. Annoksen voi koristella tilkalla vaahterasiirappia.


Tässä oli syksyinen pataruoka ja tukeva, mutta maukas jälkkäri. Metsässä tulee nälkä – hm.. tämä oli todella maukasta ja maistui pitkästä aikaa tehtynä todella kotoisalta! Koska sinä viimeksi teit oikein hyvää syksyistä lihapataa?


2 kommenttia:

  1. Olinkin unohtanut koko lihapadan olemassaolon (O.o) Eipä muuta kuin maistamaan sun pataa - ja taidan tehdä ton sun omenapannarinkin saman tien. Eli kopsaan koko päivällisen, viini vaan on melko varmasti eri merkkistä ;)

    VastaaPoista
  2. :)
    Puolukkametsä ja syyskuinen aurinko sai niin lihapatafiilikseen... Ja täytyy sanoa, että oli ihana pitkästä aikaa muussata perunoita padan liemeen, oli maut kohdillaan.
    Pannariin sekoitin 3 eri jauhoja; tavallisia ja täyjyvävehnää sekä vähän ohraa. Siivosin samalla mökin jauhopusseja, etteivät ne jää talveksi tänne, kun vähemmän tulee käytettyä. Tuli vähän paksu - kuin ahvenanmaan pannukakku, mutta taas oli maku kohdillaan.

    VastaaPoista