torstai 12. syyskuuta 2013

Usvainen aamu joutsenten kanssa

Kauhea ääni!

Hätkähdän hereille täydestä unesta. Iso lintu huutaa jossain lähellä, lujaa…

Yritän kömpiä ylös peitoista ja hamuilen lasit päähän. Mitähän kellokin on – vasta seitsemän! Ei vielä edes kunnon aamu minulle. Herätys piti olla kahdeksalta, jotta ehditään taas aamulenkille ennen töitä.

Nappaan kameran mukaan – joudun vielä vaihtamaan objektin ennen ulos ryntäämistä.

Mikä lintu se on – kuulostaa kurjilta – onko kurkiaura tulossa?

Ryntään laiturille ja katson taivaalle – ei mitään. Vilkuilen ympärilleni – joutsenperhe uiskentelee järvenpoukamassa. Uros päästelee mahtavia äännähdyksiä. Miten yksi joutsen saa aikaan samanlaisen äänimelun kuin kurkiparvi lentäisi talon yli.Urosjoutsen lähteen kiihdyttämään juoksuun veden pintaa pitkin aikeena nousta siivilleen. Naaras lähtee juoksemaan mukaan. Molemmat aikovat nousta siivilleen. Uros ääntelee mahtavilla töräyksillä koko nousun ajan. Linnut lentävät hetken yhdessä. Kolme poikasta ui poukamassa ja katsoo vanhempiensa perään.
Uros lentää matalalla hetken matkaa ja mätkähtää taas veteen ison loiskahduksen kera aivan mökkiä vastapäätä.

Naaras laskeutuu jo muutaman metrin kuluttua kun tajuaa, etteivät poikaset lennä mukana. Emo ja pojat uivat täysin rauhallisesti poukamasta kohti järven toista päätä uroksen perässä.


Emo suorittaa aamupesun.
Uros lähtee toisen kerran juoksemaan ja yrittää uudelleen siivilleen. Se nousee ja lentää järven toiseen päähän. Emo ja poikaset eivät lähde lentoon, vaan uivat rauhallisesti perässä.Kuluu hetki ja tööttääminen alkaa kuulua puiden takaa. Uros onkin lentänyt maalle ja palaa nyt takaisin järvelle lentäen matalalla puiden tasalla. Tööttäys jatkuu kunnes uros kaartaa taas järven toiseen päähän.Koko perhe uiskentelee rauhassa järven toisella puolella. Muutama telkkä liittyy niiden joukkoon.


Menen takaisin sänkyyn ja käperryn lämpimän peiton alle. Vielä 45 min aikaa nukkua ennen herätystä. Hetken päästä alkaa kuulua taas sama meteli. Ryntään uudelleen ulos kameran kanssa ja katson poukamaan. Siellä uros taas ui ja huutelee perhettään. Katselen hetken kun se ui rauhallisesti ohitseni ja katoaa kohti järven toista päätyä, jossa sen perhe odottelee.


Aamun usva alkaa pikku hiljaa haihtua ja aurinko nousee.


5 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Nyt on ollut monena aamuna kova sumu ja joinakin aamuina aurinko paistanut. Maisemat on ollut ihan mielettömän kauniita.
  Monena aamuna kun on käynyt lenkillä olen harmitellut kameran kotiinjättämistä.

  VastaaPoista
 2. Eilen aamuna aurinko paistoi tähän aikaan oikein lämmittävästi, mutta tänä aamuna on todella paksu usva - koko järvi on aivan sumussa. Aurinko paistaa usvan läpi mielenkiintoisella tavalla...
  Kun eilen otin noita kuvia, oli vielä niin aikaista, että oli yöusvaa, siksi kuvat ovat vähän hötöiset - eivät kovin teräviä...
  Mutta olet oikeassa - mielettömän kaunis syksy!

  VastaaPoista
 3. Tänä aamuna oli meillä paksu sumu. Kaksi joutsenta lensi ylitseni aika matalalla ja olen varma ettei näkyvyys ollut kummoinen. Kävi vaan mielessä että miten ne uskaltavat - varsinkin kun on vielä perjantai ja 13. päivä ;)

  VastaaPoista
 4. :)
  Pitivätkö sumutorvimaista ääntä?

  VastaaPoista
 5. Hienoja kuvia, ja kiva stoori :)

  VastaaPoista