sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Itsetehty sima – vapun ykkösjuoma

Vain vajaa viikko vappuun - nyt on aika tehdä sima vapuksi. Itsetehty sima on maukasta, raikasta ja kuuluu vappuun kuin nenä päähän. Eikä simanteko ole vaikeaa eikä edes aikaaviepää – tarvitaan vain idea, vähän tarvikkeita, puolisen tuntia käymään laittamista, saman verran pullotusta ja sitten ei muuta kuin odotellaan siman valmistumista!

Olen tehnyt joka vuosi simaa – välillä perinteistä ja välillä kokeillen erilailla maustettuja simoja – paras on kuitenkin sitruunainen perussima, vaikka eksoottisimmalla simoillakin on puolensa.

Olen koonnut tähän erilaiset simareseptit, joita olen tehnyt. Valitse näistä oma suosikkisi.

Ensimmäisenä kotona opittu, äidin tekemä perussima, jossa itse käytän nykyään luomusitruuna.

Perinteinen sima

4-5 l vettä
500 g fariinisokeria (tai 250 g fariinisokeria ja 250 g taloussokeria)
1–2 (luomu-)sitruunan mehu ja kuoren keltainen osa
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

pulloon: sokeria, rusinoita

Pese sitruunat hyvin. Käytä luomua, jos mahdollista. Kuori sitruunan keltainen osa esim. perunan kuorimisveitsellä. Poista sitruunoista vaalea osa kokonaan pois. Se tekee simasta kitkerän. Leikkaa sitruunat viipaleiksi ja pudota sankoon tai 10 litran kattilaan sekä sitruunan keltainen kuosiosa että sitruunan viipaleet. Lisää sokerit.

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien ja sitruunoiden päälle. Lisää loput vedestä, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Jos haluat tummempaa simaa, käytä yksinomaan fariinisokeria.

Tänä vuonna kokeilen lisätä piparminttua perussimaan – ohje Dansukkerin sivulta.

Sitruuna-piparminttusima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
2 sitruunaa
1 ruukku piparminttua
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen: sokeria, rusinoita

Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Purista sitruunoista mehu sokeriliemen joukkoon. Lisää mintunoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Sitruuna-piparminttusima
Viime vuoden kaksi simaa, jotka molemmat olivat erittäin hyviä – kannattaa kokeilla ehdottomasti kevytsimaa – oli näistä kahdesta suositumpi meillä. Tässä linkki alkuperäiseen juttuun.

Lime-rosmariinisima


4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
4 limettiä
6 vahvaa oksaa rosmariinia
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen: sokeria, rusinoita

Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Leikkaa hyvin pestyjen limettien vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi tai raasta se sitruskuoriraudalla suikaleiksi. Purista limeteistä mehu. Älä laita astiaan valkoista osaa, koska se tekee siman kitkeräksi. Sekoita kuorilastut ja mehu sokeriliemen joukkoon. Lisää rosmariininoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Sitruuna-minttusima kevytversiona

4 l vettä
250 g fariinisokeria
75 g makeutusjauhetta (1 purkki)
2 sitruunaa
1 ruukku minttua tai isosta ruukusta n. kourallinen
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen: sokeria, rusinoita

Mittaa sokeri puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerin päälle. Leikkaa kahden hyvin pestyn luomusitruunan keltainen kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi. Älä laita astiaan valkoista osaa, koska se tekee siman kitkeräksi. Purista sitruunoista mehu sokeriliemen joukkoon. Sekoita purkillinen makeutusjauhetta varovasti sekaan, ettei se pölise. Lisää mintunoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Tässä edellisen vuoden kokeilu, jossa inkiväärin määrä vaikuttaa siman maukkauteen. Eli varovasti sen inkiväärin kanssa! Linkki alkuperäiseen juttuun.

Lime-inkiväärisima  (noin 5 litraa)

4-5 litraa vettä
500 g fariinisokeria
1 sitruuna
1 lime
pala inkivääriä
nokare hiivaa (noin herneen kokoinen pala)

Pese sitruuna ja lime. Kuori sitruunasta keltainen osa perunankuorimisveitsellä sankoon tai isoon kattilaan. Poista valkoinen osa ja leikkaa hedelmänlihan viipaleiksi sankoon. Valkoinen osa on kitkerä - ota se pois. Tee limelle sama juttu; vihreä kuosiosa sankoon ja valkoinen roskiin ja hedelmänliha sankoon. Jos limessä on ohut kuori, niin tämä ei onnistu. Laita silloin kuoret ja sisus sankoon viipaleina.

Pilko pala tuoretta inkivääriä sankoon. 5 litran annokseen riittää noin 5 cm. Jos menee liikaa, niin juomasta tulee aika inkivääristä!

Lisää fariinisokeri ja puolet vedestä keitettynä. Sekoita hyvin, jotta sokeri sulaa. Lisää loput vedestä kylmänä, jotta sima tulee noin 37 asteiseksi. Lisää hiiva ja jätä sima lämpimään käymään vuorokaudeksi.

Pullota pestyihin pulloihin, joihin on lisätty 1 tl sokeri ja muutama rusina. Anna tekeytyä 3 vrk lämpimässä tai 5 vrk kylmässä ennen juomista.

Jos et ehdi tai halua tehdä simaa, niin tässä on muutama vaihtoehto simalle:


Limemehu mintulla maustettuna
4 dl ruokosokeria (luomua)
10 limen mehu
3 limen kuori
4 dl vettä
3 mintun oksaa

tai jos et jaksa/halua puristella montaa limeä tässä vaihtoehto:

4 dl ruokosokeria (luomua)
1 pullo limetuoremehua (sis. 8 limen mehun)
3 limen kuori ja mehu
4 dl vettä
3 mintun oksaa

Raasta limen kuori ja purista mehut. Laita kattilaan sokeri, limenkuoret, mehu ja keitetty vesi. Kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Ota virta pois ja lisää mintun oksat kiehuvaan nesteeseen. Anna jäähtyä kaikessa rauhassa huoneenlämpöiseksi.

Siivilöi ja pullota. Mehutiivistettä tulee noin litran verran. Sekoita suhteessa 1 osa tiivistettä ja 6-7 osaa vettä tai kivennäisvettä. Lisää jäitä ja koristele mintulla/limensiivuilla.

Sitruunamehutiiviste  (linkki alkuperäiseen juttuun.)
500 g sokeria
5 dl vettä
2 sitruunaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata sokeri siihen. 

Kun vesi-sokeriliemi on kiehuvaa, ota kattila liedeltä ja lisää siihen kahden sitruunan raastettu kuori. Anna hautua noin puoli tuntia. 

Purista kahdesta sitruunasta mehu ja lisää se kattilaan. Siivilöi ja pullota. Laita kylmään. Annoksesta tulee noin litra mehutiivistettä.

Sekoita tiivistettä kylmään veteen ja lisää jäitä sekä sitruunaviipale koristeeksi. Sekoitussuhde on noin 1:6. 




Raparperimehutiiviste (linkki alkuperäiseen juttuun)
700 g raparperia
1 sitruunan keltainen kuori ja sisus ilman valkoista osaa
1,5 l vettä
6 dl (ruoko-)sokeria / 1 l siivilöityä mehua

Pese sitruuna hyvin. Huuhtele raparperin varret. Kuori esim. perunankuorimisveitsellä sitruunasta keltainen osa. Kaavi valkoinen osa roskiin. Pilko raparperit ja sitruuna ohuiksi viipaleiksi. Laita sitruunan osat ja raparperipalat kattilaan, jossa on kiehautettu vesi.

Keitä noin 15-20 minuuttia. Älä sekoita, ettei mehusta tule sameaa. Anna seisoa ja jäähtyä puolisen tuntia - tunti. Siivilöi raparperipalat ja sitruunanosat mehusta. Anna valua hetki ja mittaa mehun määrä.

Lisää sokeri, osa voi olla myös ruokosokeria. Kuumenna seosta, kunnes sokeri on liuennut mehuun. Kaada raparperimehu puhtaisiin pulloihin. Raparperimehu säilyy kylmässä muutamia päiviä.

Annoksesta tulee 2 mehupulloa tiivistettä.
Laimenna mehua vedellä, kun tuot mehun tarjolle. Lisää jäitä tai koristele jäisillä marjoilla.

2 kommenttia: