lauantai 4. huhtikuuta 2015

Lankalauantai ja noitien karkotuskokko

Pohjanmaalla lankalauantaina pikkunoidat liikkuvat ja virpovat talosta taloon. Meilläkin oli suklaata ostettuna, mutta valitettavasti pikkunoidat eivät osaa tänne alas rantaa tulla vaan kiertävät kylätiellä. Tulimme kaupasta ja näimme pikkunoitia eri taloissa ja virpominen oli kovasti käynnissä.

Kävimme ostamassa vähän tarvikkeita kaupungilla. Omenapuut pitää ruiskuttaa ja ostimme uuden ruikutusastian ja kevätruiskutetta. Samalla ostettiin vähän muutakin pikku tarviketta vaikka kaapit on väärällään erilaisia herkkuja. Huomenna täytyy leipoa jälkkäreitä. Kaupan jälkeen oli pienen hiukapalan vuoro. Olin hankkinut alkupalaksi tervasaaristolaisleipää ja lohta, josta oli tarkoitus tehdä alkupalaleivät, mutta kun pääruoka on niin iso, niin alkupalat jää tekemättä. Nyt oli hyvä hetki tehdä ne lounaaksi.


Kylmät lohileivät

2-3 viipaletta terva-saaristolaisleipää / henkilö

salaatinlehtiä

graavi- tai kylmäsavulohta

appelsiini-sinappikastiketta

mandariineja

Leikkaa leivästä kunnon viipaleet ja laita salaatinlehti leivälle. Seuraavaksi tulee lohenviipale ja sitten kastiketta. Koristele parilla mandariinin lohkolla. Herkuttele!


Lounaan jälkeen keskityin lukemaan tenttikirjaa. Laitoin nyhtölampaan omassa marinadipussissaan kolmella sipulilla täydennettynä uuniin. Lammas oli noin 3 h 140 asteessa ja sitten 2 tuntia vielä noin 100 asteessa. Huomenna lammas saa loppukäsittelyn ja muuttuu maukkaaksi pääsiäislampaaksi.

Tänä iltana oli kokkoilta. Pohjanmaalla on poltettu pääsiäiskokkoa lankalauantaina jo keskiajalta lähtien. Tarkoitus on saada aikaan mahdollisimman paljon savua ja kipinöitä, joka pelottaa noidat tiehensä etteivät trullit tule tekemään pahojansa karjalle. Meillä oli järjestetty kylän kokko läheiselle pellolle. Kokko sytytettiin klo 19 aikaan ja tarjolla oli myös paistettua makkaraa ja mehua. Kokko oli huima ja sitä mukava katsella, vaikka ilma oli hieman hyytävä. Kokon jälkeen lämmitettiin joulusta jäänyt glögin lopputippa ja nautittiin mökin lämmöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti