sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Isänpäivän menu: nyhtöpossupitat

Isänpäiväksi kunnon äijäruokaa eli paljon lihaa ja vältetään kasviksia.

Koko kesän ja syksyn on eri blogeissa ollut reseptejä nyhtöpossusta eli pullet porkista. En yleensä syö kovin paljon lihaa, joten liharuuat saa olla aika rauhassa, enemmän kokkailen kalaa tai kasviksia - ja vähän kanaakin. Mutta täytyi sitä lähteä kokeilemaan miten tuon paljon kohutun pullet porkin valmistus sujuu...

Kävin katsomassa montaa eri ohjetta ja lopulta päädyin kokeilemaan Annan Ruokasurffausta blogin possua, joka vaikutti kaikista mielenkiintoisemmalta.Seuraavassa siis resepti melko suoraan Annan blogista.



Pulled pork (ylikypsää mausteista nyhtöpossua)



Aloita tekemällä kuivamauste-rub lihalle.

2 tl suolaa
2 tl mustaapippuria myllystä
2 tl tulista savupaprikajauhetta

Possua n. 1-1,5 kg.voi olla kasler, mutta meillä oli ulkofile tarjouksessa, joten tein tämän siitä.

Hiero kuivamausteseos kuivatun lihan pintaan ja laita esim. paistopussissa jääkaappiin maustumana vuorokaudeksi.
















Seuraavana päivänä ota liha tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön ja tee sillä välin kastike:

Barbeque-kastike


1 sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä
öljyä paistamiseen
n. 1 dl tomaattipyrettä
2 dl vettä
3 dl punaviiniä
2 dl ruokokidesokeria
1 rkl Dijon sinappia
1 dl punaviiniviinietikkaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ - 1 chili paloiteltuna
2 rkl worcestershirekastiketta

Freesaa sipuli kattilassa öljyssä. Lisää kaikki muut aineet kattilaan ja anna porista pienellä lämmöllä n. 45min - tunti. Tarkkaile kastikkeen koostumusta. Jos kastike näyttää liian paksulta, lisäile vettä tai viiniä tarpeen mukaan.

 Kaada barbeque-kastiketta possun päälle ja laita 120 asteiseen uuniin n. 4 tunniksi. Possun voi antaa rauhassa paistua, sitä ei tarvitse vahtia eikä kytätä. Käytin pasitamiseen paistopussia, vaikka tarkoitus ilmeisesti oli paistaa vuokassa, mutta pysyi uuni puhtaana pussin ansiosta.

Kun possu on paistunut ota se pois uunista ja anna levähtää n. 30min.

Sen jälkeen revi kahdella haarukalla possun liha suikaleiksi. Liha on niin kypsää, että se irtoaa ja lohkeilee todella helposti.

Sekoita lisää bbq-kastiketta lihan joukkoon ja ennen tarjoamista lämmitä seos uunissa.

Sillä aikaa kun possu paistuu on aika leipoa pita-leivät.

Pita-leivät, n. 8-10 kpl


3 dl vettä
10-12 dl (durum)vehnäjauhoja
6 tl sokeria
1 pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa

Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Lisää siihen sokeri ja kuivahiiva.

Mittaa puolet jauhoista astiaan, ja sekoita suola niihin. Tämän jälkeen lisää neste. Sekoita ja alusta kokoajan jauhoja lisäten. Alusta kunnes taikina on sopivan kimmoisaa. Saa jäädä aika pehmeäksi.

Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan.

Kun taikina on turvonnut kaksinkertaiseksi alusta ilma pois ja kaada leivonta-alustalle. Jaa taikina 8 tai 10 yhtäsuureen osaan. Pyöritä palat palloiksi ja kauli niistä halkaisijaltaan noin 15cm ohuita leipäsiä. Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 20 min.

Lämmitä uuni 225-asteeseen. Juuri ennen uuniinlaittamista suihkuta suihkepullolla vettä leipien pinnalle (tai valele vettä pensselillä). Paista 8-10min ja jätä liinan alle jäähtymään. Leipien pitäisi olla sisältä ontot, jolloin täyttäminen on helppoa.







Lisäksi voi tehdä raikasta coleslaw salaattia possun lisukkeeksi leipien väliin..

Coleslaw

puolikas keskikokoisesta kaalista, ohuina suikaleina
2 porkkanaa raasteena

Kastike coleslawiin:

1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
3 tl valkoviinietikkaa
1 rkl dijon - kokojyväsinappia
ripaus suolaa
1 tl sokeria

Leikkaa kaali ja porkkanat ohueiksi suikaleiksi. Tee kastike ja sekoita kaalin ja porkkanan joukkoon. Salaatti kannattaa tehdä edellisenä päivänä jotta maut ovat syventyneet ja kaali ja porkkana oleentunut hieman.

Huom. jos salaatti tuntuu liian "kuivalta" tee kastiketta kaksinkertainen annos. Kastikkeen määrä riippuu kaalin koosta.

Nyhtöpossupitojen kasaaminen:


Halkaise lämmin pitäleipä ja laita paljon nytöpossua väliin. Cheddar-sulatejuustoviipale lämpimän possun päälle sulamaan, ennen coleslawta. Sitten päälle iso kasa coleslawia ja jos pidät suolakurkuista, niin pari kurkkuviipaletta on hyvä lisä.

Jos barbeque-kastiketta jäi, niin laita se tarjolle, jotta sitä voi valuttaa vielä extra annoksen posuun päälle.

Ja ei muuta kuin syömään!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti