perjantai 7. lokakuuta 2016

Vanhanajan puolukkapiirakka pullataikinapohjalla

Tänään oli taas Järvenhoitoyhdistyksen kokous illalla. Mietin jotain puolukkaan liittyvää herkkua kahvipöytään ja Bengt toivoi pullataikinapohjaista piirakkaa. En olekaan pitkään aikaan tehnyt puolukoista piirakkaan tähän malliin. Tuli mieleen lapsuus ja mummolan piirakat. Myös äiti tapasi tehdä aina pullanleivonnan yhteydessä piirakan, jonka täytteenä oli kauden marjoja tai omenia. Samalla reseptillä onnistuu mustikkapiirakka ihan yhtä hyvin kuin puolukkapiirakkakin. Pohja on peruspullataikina, mutta täyte sekoitetaan marjoista ja sokerista. Luin joskus, että osan sokerista voi korvata hillosokerilla, jolloin täyte hyytyy paremmin. En tiedä oikeaa suhdetta ja aloitin vaihtamalla vain 1 dl hillosokeriin. Perunajauhoja kannattaa laittaa myös tai täyte jää liian kosteaksi.

Metsässä on vielä puolukoita ihan mukavasti. Pihasta rastaat ovatkin jo suurimmanosan syöneet, mutta laitoin taikinan nousemaan ja hyppäsin autoon ja ajoin metsäpolun päähän. Hakkuuaukiolta poimin pikaisesti puolisankoa puolukoita, joista riitti hyvin kahteen piirakkaan. Vähän jäi vielä huomistakin varten.


Puolukkapiirakka – uunipellillinen

Pohja

2,5 dl punaista maitoa

25 g hiivaa tai pussi kuivahiivaa

1 kpl kananmuna

1 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

n. 8 dl vehnäjauhoja

100 g margariinia, voita tai muuta rasvaa

Täyte

1 L puolukoita

3 dl sokeria, joista osa voi olla hillosokeria

0,5 - 1 dl perunajauhoja (riippuu hillosokerin määrästä)

Voiteluun

1 kpl kananmuna

Viimeistely

voita, sokeria

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Kuivahiiva lisätään jauhojen kanssa.

Vatkaa sekaan muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja alusta kimmoisaksi taikinaksi. Lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä, lähes sula rasva.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa leivinliinan alla.

Kuvassa pullataikina on kaksinkertaisena - kahta piirakkaa varten.
Ota taikinasta 1/5 osa koristeita varten.

Kaulitse taikina uunipellin kokoiseksi, että reunat nousevat hieman ylöspäin.


Mittaa puolukat, sokeri ja perunajauho kulhoon. Sekoita hyvin ja painele hieman marjoja rikki, jotta seos mehustuu. Kaada pullataikinan päälle ja levitä tasaiseksi. (Vaihdoin 1 dl sokerista hillosokeriin ja laitoin 3 rkl perunajauhoja. Toinen piirakka jäi hieman liian kosteaksi, mutta toinen tuli juuri sopivaksi.)


Kaulitse lopusta pullataikinasta pitkiä ohuita levyjä ja leikkaa ne kapeiksi nauhoiksi. Tee nauhoista ristikko puolukkatäytteen päälle ja painele päät kiinni pohjan reunoihin.


Anna piirakan hieman kohota ja voitele sitten kananmunalla. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Voit halutessasi voidella kypsän piirakan vielä voilla ja ripotella päälle sokeria. Idea tähän kristallipullamaiseen koristeluun tuli Perinneruokaa Prkl-blogin Mikalta.

Voi ja sokeri antavat kivan kiillon koristeristikolle.
Koristelukin voi olla taysi ristikko tai puolikas - kumpi miellyttää silmää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti