maanantai 30. kesäkuuta 2014

Kuusenkerkkäsnapsi

Kesäkuun alussa keräilin kuusenkerkkiä myös snapsia - tai siihen liittyvää uutetta varten. Olemme useana vuonna vierailleet Morvan majatalossa Himoksen luona hiihtoloma-aikaan. Siellä Morvan isäntä tarjoaa itsetehtyä kuusenkerkkäsnapsia, jota nyt oli minunkin tarkoitus tehdä ensimmäistä kertaa.

Resepti on aika yksinkertainen. Tarvitaan vain tuoreita kuusenkerkkiä ja alkoholia.

Kuusenkerkkäsnapsi

2 l kuusenkerkkiä
5 dl viinaa (max 32 % alkoholipitoisuus, jotta uutteesta ei tule kitkerää)

Laita kerkät lasipurkkiin ja kaada viina päälle. Pane kansi kiinni ja anna snapsin tekeytyä vähintään kuukausi purkissa. Purkkia kannattaa säilyttää keittiössä (pöydällä, ikkunalla), koska sitä on syytä ravistella joka päivänä ainakin kerran.

En tiedä milloin otan oman uutteeni käyttöön. Nyt vielä säilytän sitä keittiössä ja ravistelen silloin tällöin. Luultavasti snapsi säilötään talven varalle ja otetaan käyttöön vasta myöhään syksyllä. Palaan tähän, kun uute on valmista.

17 kommenttia:

 1. Käytätkö ihan vaan snapsina vai johonkin muuhunkin?

  VastaaPoista
 2. Alunperin oli tarkoitus uuttaa kerkistä maku ja terveelliset aineet alkoholiin. Sitten sekoittaa uutetta normaaliin (38 prom.) Koskenkorvaan ja tehdä siitä esim. rapujuhlasnapsi elokuun lopun huvilakauden päättäjäisiin. Ja säästää vähän uutetta myös vaikka joulusnapsiksi. Mutta koska tämä on hyvää yskänlääkettä, niin en tiedä vaikka säästelisin sitä pahan päivän varalle talveksi. Aloitin kerkkien keräämisen vähän liian myöhään, joten minulla on muhimassa vain tuo yksi 2 l satsi. Ensi keväänä täytyy varautua vähän pitempään satokauteen :)

  Onko sinulla jotain hyviä ideoita uutteen hyötykäyttöön?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ..ja keskkäsi olivat aika isoja, toivottavasti kuitenkin pehmeitä :) Tuliko hyvää?

   Poista
  2. Pehmeitä olivat, mutta snapsin maku ei vastannut sitä mitä odotin - oli liian pihkaista minun makuun. Kun tein kuusenkerkkäsiirapin ja laitoin sitä lasin pohjalle ja alkoholia päälle tuli sellainen snapsi, jota pysyi juomaan - oikein hyvä! Ilman sokeria ei oikein onnistunut minulla - en tiedä miten hyvin muut onnistuivat? Purkki jäi pimeään kaappiin pariksi vuodeksi kun unohdin tämän kokonaan :) Siellä se nököttää vieläkin. Varmaan terveellistä, jos juoda pystyy. Ehkä lusikallinen kerrallaan :)

   Poista
 3. "Palaan tähän, kun uute on valmista." Miten onnistui tuo snapsi, tuliko hyvää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut sellaista kuin olin ajatellut. Maistoimme snapsia huvilakauden päättäjäisissä elokuun viimeisenä viikonloppuna - ja se oli aika pahaa :( - liian voimakasta ja kitkerää. Siitä puuttui sokeri ja pehmeys joka oli ollut aiemmin maistamissani kuusenkerkkäsnapseissa. Joten tein niin, että laitoin snapsin uudelleen tekeytymään sokerin kanssa - ja se on ollut muhimassa tähän asti eli en ole muistanut kaivaa purkkia esiin... Maistoin äsken lusikalla - nyt se maistui pihkaiselle ja makealle, mutta edelleen siinä oli jotain liian kitkerää.
   Paras snapsi tulee kun teet kuusenkerkkäsiirappia - aivan ihanaa! - ja laitat valmista kerkkäsiirappia lasin pohjalle ja kaadat alkoholin päälle. Eli maustat siirapilla snapsin.

   Poista
  2. Pakko palailla tähän. Itse tein kuusenkerkkävodkaa tuona -15 kesänä. Pistin 40% vodkapullon niin täyteen kerkkiä kuin mahtui (http://i.imgur.com/y7oC7Vx.jpg) ja annoin kuukauden sijaan maustua peräti 11 kuukautta (!). Tämän jälkeen siivilöittin tyhjään steriiliin pulloon koko höskän (http://i.imgur.com/pVTDuhs.jpg).

   Lopputulos oli kyllä hemmetin hyvä! Hieman makea, kirpsakka ja pihkaista potkua lopussa! Tänä vuonna teen samanlaisen satsin, tosin 0.7l. Itse suosisin paljon pidempää "kypsytystä" kuin vain kuukauden.

   Poista
  3. Hyvä kun palasit! Menetin melkein uskoni tuohon kuusenkerkkäsnapsiin, kun kokeilut eivät silloin 2014 oikein onnistuneet. Tein 2015 uuden satsin ja se kerkkä-alkoholisatsi on vieläkin likoamassa :) En tiedä mitä siitä tuli. Täytyy katsoa joskus.
   Hyvä, että palasit vielä näin kerkkäaikaan, jotta ennättää kokeilemaan.
   Tungit pullon täyteen kerkkiä ja sitten kaadoit vodkaa päälle niin paljon kuin mahtui? Varastoitko lämpimässä vai kylmässä? Valossa vai pimeässä? Täytyy kokeilla - tämän täytyy onnistua!

   Poista
  4. Tein ensimmäistä kertaa niin (ja jatkossakin samalla tavalla), että kaadoin täydestä vodkapullosta ~puoli desiä "pois" ja sitten vain tungin pullon suusta niitä "vain parhaita käsinpoimittuja kerkkiä" kunnes pinta tuli vastaan. Yllättävän paljon niitä sinne mahtuikin :)

   Säilytin pulloa vitriinin perukoilla (kuivassa, pimeässä & viileässä) ja saatoin käännellä pulloa kerran per pari kuukautta jos satuin muistamaan sen olemassaolon.

   Tiedä sitten, vaikuttaako alk.% millä tavalla, mutta molempina kertoina tein sen 40% - vodkaan (viru valge v.2015 ja smirnoff v.2016, jonka siis pullotan kesällä 2017).

   Mutta ehdottomasti pitkä kypsytys edes semisti hyvällä vodkalla. Ei tarvitse todellakaan olla mitään Belvedereä, mutta en lähtisi tuhlaamaan kerkkiä myöskään Tapio - viinalla.

   Poista
  5. Kiitos - tämä lähtee testiin... Katsotaan sitten vuoden päästä mitä tuli. Odotukset on kovat!

   Poista
  6. täytyykö kerkkien olla viinan peitossa? juuri äsken laitoin lasipurkkiin 2l kerkkiä ja 5dl vodkaa. eivät peittyneet?

   Poista
  7. Unknown; ehdottomasti niin paljon vodkaa kuin purkki vetää = kerkät kokonaan alkoholin peitossa. Jotkut saattavat esim. yleiskoneella silputa kerkät ensin joten määrällisesti niitä mahtuu enemmän. Itse suosin suoraan pulloon tunkemista. En alk.per. reseptiä lukenut, mutta v.2015 en todellakaan saanut puolen litran pulloon kahta litraa kerkkiä survottua :D

   Poista
  8. Kävin hakemassa alkosta 0,5 l kossupullon, lasisen varmuuden vuoksi :)
   Kaadoin pullosta toiseen pulloon eli pois noin 0,5 dl-1 dl - en mitannut mutta vajensin pulloa pienen matkaa. Tungin sinne kerkkiä (huuhdeltuja ja pyyhkeellä kuivattuja) noin litran verran. Ensin pujotin tyvipää edellä ja lopulta työnsin sormella niin paljon kuin sisään mahtui. Samalla nesteen pinta nousi niin, että nyt pullo on täysi kerkkiä ja viinaa eikä siinä ole turhaa ilmatilaa ja kaikki kerkät on nesteessä. Katsotaan vuoden päästä mitä siitä syntyy...

   Poista
 4. "Ensin pujotin tyvipää edellä ja lopulta työnsin sormella niin paljon kuin sisään mahtui." Tein aivan samalla tavalla. Linkin takaa kesäkuun alussa tehty erä http://i.imgur.com/wUV6hfX.jpg

  http://i.imgur.com/0ykvfcz.jpg tässä sama tuote, kallistin sitä hieman niin ~kaulan kohdalla näkyy se ilmatila niin sitä voi silloin tällöin kääntää 180 astetta pystysuunnassa. En tosin laskenut määrällisesti, paljonkon tuohon kerkkiä meni. Kyseessä on myös 0.7L pullo puolen litran sijaan.

  "Katsotaan vuoden päästä mitä siitä syntyy..."

  Palataan asiaan sitten ensi kesänä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://shakerlehti.fi/artikkelit/kuusenkerkkamagiaa/

   ;)

   Poista
  2. Hyvä artikkeli.
   Tässä juomavinkki jonka tein 2014 juhannukseksi: http://mokkiruokaa.blogspot.fi/2014/06/kuusenkerkkadrinkki-ja-juhannusyo.html
   Koska tein sen rakentamalla, niin makea siirappi jäi pohjalle - sen olisi voinut tietysti sekoittaa kossuun ja sitten täyttää lasin kuplilla - mutta kiva se oli juoda sieltä pohjaltakin :)
   toinen mitä teen esim. mökkivieraille on 2 cl kuusenkerkkäsiirappia ja loppu skumppaa - bellinin tapaan :) Nam!

   Poista