tiistai 18. lokakuuta 2016

Rapeat maalaissämpylät

Kaikkea pitää testata. Katselin Iltasanomien sivuilla olevaa reseptiä ja keskustelua, joka ihmetteli miksi lähes litran taikinasta tulee vain 9 sämpylää. No asiaa piti tietysti lähteä testaamaan ja samalla kokeilemaan kuinka rapeita sämpylöitä tästä oikein syntyy.

Se on mikä oli ohjeessa kivaa, oli se, että taikina tehtiin ilman vaivaamista. Aineet puuhaarukalla sekaisin ja taikina kylmään. Jääkaappi on aina täysi, mutta nostin taikinakulhon lautasella peitettynä ulos ja annoin olla siellä lähes 24 h.

Spelttijauhoja ei ollut kuin 5 dl, mutta laitoin lisäksi graham-, hiivaleipä- ja täysijyvävehnäjauhoja sekä hitusen tavallista vehnäjauhoa sitkon takia.

Paistoin näistä ruokasämpylät keiton kaveriksi. Sillä aikaa, kun eilinen keitto lämpeni levyllä, niin sämpylät paistuivat uunissa.

Ihana, tuore sämpylän haju on kyllä mukava. Ja tulihan niistä rapsakoita. Ja kun tekee tarpeeksi korkeita niin kyllä 7,5 dl taikinasta tulee 9 sämpylää, koska jauhoja ei ole kuin 5 dl taikinan verran.


Rapeat maalaissämpylät

7,5 dl haaleaa vettä

1 pss (11 g) kuivahiivaa

3 tl suolaa (kokeile esim. yrttisuolaa tai sienisuolaa)

13 dl spelttihiivaleipäjauhoja

Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin. Kaada joukkoon vesi ja sekoita lusikalla tai haarukalla löysäksi taikinaksi.

Älä ihmettele sitä, että vesi on haaleaa. Taikinalle tehdään kylmäkohotus jääkaapissa, joka tekee taikinaan sopivasti ilmakuplia ja kuohkeutta.

Nosta taikina jääkaappiin yöksi tai anna sen muhia vähintään 8 tuntia kylmässä.


Kuumenna uuni 235 asteeseen.

Lusikoi kahden lusikan avulla korkeita kekoja pellille leivinpaperin päälle. Tee enemmän korkeita kekoja kuin matalia ja leveitä. Taikina leviää uunissa vähän.


Sämpylöitä tulee 9 kappaletta, jotka mahtuvat tavallisen kokoiselle pellille. Voit halutessasi ripotella päälle siemeniä tai hiutaleita, jos haluat.



Kun uuni on kuuma, nosta pelti uuniin. Paista 20 minuuttia. Kypsä sämpylä kumisee pohjasta koputtaessa.

Nosta jäähtymään. Tarjoile vähän lämpiminä.


Voit myös pakastaa sämpylät. Kun pakastat ne heti paistamisen jälkeen, ne pitävät tuoreutensa myös sulatusvaiheessa. Ota sämpylät suoraan pakkasesta 100 asteiseen uuniin sulamaan. Näin saat rapsakoita sämpylöitä.


Ohje Iltasanomat - Ruokala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti