perjantai 25. syyskuuta 2015

Omenoiden säilöminen talveksi – kuivattaminen


Meidän pienet omenapensaat (pupun järsimät entiset omanpuut) tekivät tänä vuonna erityisen runsaan omenasadon ja omenat olivat kauniin puhtaita, ilman mitään virheitä. Aivan ihana oli kerätä viime sunnuntaina satoa mukaan mökiltä ja herkutella omenapannarilla ja omana-kaurapaistoksella. Olemme myös kuivanneet omenoita talven varalle, sillä pakastin on täysi eikä sinne mahdu lohkon lohkoa – eikä hillojakaan voi tehdä kuin rajallisen määrän – ei ole syöjiä niille. Mutta kuivatut omenat mahtuvat pienempään tilaan, säilyvät huoneenlämmössä ja ovat mukavia naposteluvälipaloja tai kiva ripotella ruokiin, kuten aamupuuroon.

Omenaohjeita: omena-jogurttipannari, omenapannari, omena-kinuskipannari.

Bengt on innostunut laittamaan aamuisin kaurapuuroonsa kourallisen omenarenkaita ja tykkää niistä kovasti, vaikka ennen ei syönyt omenaa ollenkaan.

Jos omenan kuivaus ei ole sinulle tuttua puuhaa etkä omista kuivuri niin tässä pieni ohje, jolla olen itse kuivannut omenat.

Saunakuivaus

omenoita

veitsi ja leikkuulauta, omanpora

(sitruuna)

Huuhtele omenat, älä kuori, jos kyseessä omia tai kotimaisia omenoita. Tuontiomenat voi kuoria, jotta säilöntäaineet lähtevät.

Paina omanporalla kanta ja siemenkota pois. Leikkaa omena ohuiksi siivuiksi ja lado ne esim. uunipellillä olevan leivinpaperin päälle.

Jos haluat, voit laittaa omenaviipaleille hieman sitruunamehua, jotta viipaleet pysyvät vaaleampina. Ei ole pakko, ilmankin voi kuivata, mutta tekee paremman ulkonäön.

Vie pelti saunaa, jossa on kuivaa ja lämmintä. Voit vaikka alkuun laittaa saunan lämpiämään, mutta älä nosta lämpöä yli 50 asteen. Jätä omenat lämpimään saunaan ja käy kääntelemässä niitä aamuin, illoin. Omenat kuivuvat saunassa 2-4 päivässä, jos sauna on lämmin ja kuiva. Tuuleta saunaa tarvittaessa, jotta se ei ole kostea, mutta kun lämmität saunaa älä nosta lämpöä yli 50 asteen tai omenat pilaantuvat.

Kuivaus kiertoilma uunissa

Tee samoin kuin edellä eli leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi ja levitä leivinpaperoidulle pellille. Laita pelti kiertoilmauuniin ja lämmitä uuni max 50 asteeseen ja laita kiertopuhallus päälle. Pidä peltiä/paria peltiä uunissa yön yli. Tarvittaessa laita uuninluukku pikkuriikkisen raolleen, jotta kosteus haihtuu. Laita vaikka jotain ohutta uuniluukun väliin.

Sekoita välillä ja tarkista kuivuusaste. Omenat saavat kuivua rapeiksi, mutta ei liian kuiviksi. Jos ne ovat kostean nihkeitä, niin ne ovat vaarassa homehtua säilytyksen aikana. Eli tarkista että ne ovat rapsakoita, mutta eivät kovia.

Kuivaus tavallisessa uunissa

Toimi kuten kiertoilmauunin ohjeessa mutta varo nostamasta lämpöä yli 50 asteen. Voi olla useimmissa uuneissa haastavaa. Jätä luukku raolleen, jotta kosteus haihtuu uunista. Kuivaus voi kestää enemmän aikaa kuin kiertoilmauunissa. Tavallinen uuni ei ole ihan niin kätevä kuin kiertoilmauuni, jossa ilman saa vaihtumaan helpommin.

Säilö kuivatut omenanviipaleet tiiviiseen purkkiin tai rasiaan. Voit säilyttää niitä huoneenlämmössä, mutta valolta suojattuna. Käytä niitä välipalana joko makeannälkään tai ota töihin kourallinen iltapäivää piristämään. Voit laittaa niitä puuroon tai keittää niistä omenasopan. Vedessä renkaat ponnahtavat taas pulleiksi ja niistä on helppo keittää kiisseli tai soppa. Kuivatut omenat sopivat myös itsetehtyyn mysliin.
3 kommenttia:

  1. Meillä mökillä Joutsenella kuusi poikaa ihana seurata tänä kesänä,niiden kasvua.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa hyvältä! Siinä on hyvin onnistunut poikasten kasvatus. Meillä on näkynyt yleensä vain 2-4 poikasta joutsenella. Tänä kesänä ei kyllä ole poikueita ollut... Isoja joutsenia kyllä, mutta ei poikasia.

    VastaaPoista
  3. Kirjoituksessa puhutaan omenoiden kuivaamisesta ja kommenteissa joutsenista. Joku on sekaisin.

    VastaaPoista