sunnuntai 27. joulukuuta 2020

Punajuuri-suklaakakku

Tämä resepti oli Keskon Pirkka-lehdessä ja reseptihaussa. Tein pohjan jo ennen joulua ja pidin sen viileässä parvekkeella. Jouluna sitten täytin pohjan ja tein kuorrutteen.

Pohja on tukevaa samaan tapaan kuin porkkanakakku, joten pohja on tiivis ja ohjeen annoksella tulee aika iso kakku jopa 24 cm vuokaan. Kun täytin pohjaa niin leikkasin sen kolmeen osaan, vaikka reseptissä leikataan kahteen. Mutta koska kakku on tiivistä ja paksua, niin päätin keventää sitä hieman jakamalla kakun ohuempiin kerroksiin.

Pohja oli helppo tehdä ja se paistui uunissa noin tunnissa. Vähän voi pitää ylikin, hyvin kestää miedossa lämmössä eikä pala.

Täytteen kanssa oli hieman ongelmia. Sekoitin mascarponeen kuivat aineet ja vaniljan. Sulatin suklaan ja yhdistin kaksi massaa. Käytin vatkainta, että sain suklaan nopeasti juusto-sokeri-kaakaomassaan. Riskinä on, että suklaa kovettuun, jos juusto on jääkaappikylmää ja suklaa jäähtyy nopeammin kuin ehtii sekoittua. Kun täyte oli valmis, totesin että se on niin paksua ja tiivistä, ettei se levittäydy hyvin hillon päälle. Vatkasin kuohukermaa hieman täytteeseen, että se notkistui. Melkein olisi kannattanut notkistaa mascarpone kermalla ja vasta sitten lisätä kuivat aineet ja suklaa. Joka tapauksessa kannattaa lisätä kermaa tai muuta kosteutta tai täytteestä tulee niin paksu, ettei se leviä. Pursottaminen auttaa levittämiseen, mutta epäilen että ei tule helposti ulos pursotinpussista.

Kuorrutus oli taas ohut ja sitä oli vähän. Kakusta tuli nakukakku, koska annoksen mukainen kuorrutus riitti vain kakun päälle. Jos siis haluat peittää koko kakun, niin tee kaksinkertainen annos kuorrutetta. Kuorrute oli ohutta ja levisi hyvin, mutta kovin peittävää se ei ollut. Ehkä olisi kannattanut laittaa suklaata ainakin tupla-annos suhteessa voihin ja muihin aineisiin. Kuorrutus ei ollut ollenkaan sen näköinen kuin Pirkka-lehden kuvassa. Enemminkin lehden kuvassa oli täytteennäköinen kuorrutus.

En käyttänyt juuressipsipussin punajuurta koristeena vaan koristelin tuoreilla vatuilla pakkasesta, pakastevadelmarouheella ja nonparelleilla. Koristeet saivat peittää sen, että kuorrutus oli aika ohut suhteessa tiiviiseen kakkuun ja paksuun täytteeseen. No, tuli kokeiltua ja seuraavalla kerralla tietää vähän mitä muuttaisi.

Syksyinen tai jouluinen täytekakku Mökkiruokaa-blogi

Kakkupohja

100 g tummaa leivontasuklaata (väh. 55 %)

3 dl raastettua punajuurta

3,5 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

1,5 dl kaakaojauhetta

2 tl soodaa

2 dl piimää

1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä

3 kananmunaa

Täyte

200 g tummaa leivontasuklaata (70 %)

1 prk (250 g) mascarponejuustoa

1 dl tomusokeria

2 rkl kaakaojauhetta

1 tl vaniljaa tai vanilja-aromia

2 dl vadelmahilloa

Kuorrutus

50 g voita

50 g tummaa leivontasuklaata (70 %)

1 dl tomusokeria

0,5 dl kaakaojauhetta

Koristeluun

tuoreita vadelmia

Dr. Oetker pakastekuivattuja vadelmia

Pirkka juureslastuja

Sulata suklaa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Raasta tuoreet punajuuret. Mittaa kuivat aineet yleiskoneen kulhoon. Lisää punajuuriraaste, piimä ja öljy ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää sulatettu suklaa ja kananmunat yksi kerrallaan. Sekoita hiljaisella vauhdilla tasaiseksi.

Lisää irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan, tee ristiviilto, jotta kakku kohoaa tasaisemmin ja paista 175 asteessa 50–60 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla ja anna kakkupohjan jäähtyä rauhassa huoneenlämpöiseksi tai jääkaappikylmäksi.

Valmista täyte. Sulata suklaa ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Sekoita mascarpone, tomusokeri ja siivilöity kaakaojauhe. Lisää jäähtynyt suklaasula ja vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi.

Leikkaa kakku kahtia. Laita väliin noin 2 dl vadelmahilloa. Levitä tai pursota vadelmahillon päälle mascarponetäyte ja aseta päälle kakkupohjan päällimmäinen puoli.

Valmista kuorrute. Sulata voi ja suklaa ja sekoita kuuma seos siivilöidyn tomusokerin ja kaakaon kanssa.

Levitä kuorrute välittömästi kakun päälle. Lämpimänä se levittyy paremmin. Koristele päältä pakastekuivatuilla vadelmamuruilla, murskatuilla punajuurilastuilla ja tuoreilla vadelmilla.

Mökkiruokaa-blogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti