torstai 9. toukokuuta 2013

Erilainen Boston-pulla

Jaa-a, vieraita tulossa – mitä sitä tarjoaisi?

Vieraiden tuloon on onneksi pari-kolme tuntia eli ajattelin leipoa pullaa. Mittaisin maidon mikroon kuumenemaan ja aloin kasaamaan muita tarvikkeita esille. Mutta – en ollut muistanut ostaa munia eikä niitä ole jääkaapissa. Miten tehdä pullaa mökillä pyhäpäivänä ilman munia?

Munattomasti tietysti :D Tämä on reseptikokeilu, jonka lopputulos ei ollut tiedossa, kun aloitin, mutta nyt pala pullaa kädessä voin sanoa, että tämä kokeilu oli sen arvoista!

Munaton Boston vierasvaraksi Pullataikina:

2,5 dl maitoa
0,5 – 1 dl sokeri
½ tl suolaa
½ rkl kardemummaa
1 pss kuivahiivaa
1 dl pullomargariinia
7-8 dl vehnäjauhoja

Täyte:

pullomargariinia
omena-vaniljahilloa
kanelia

Lämmitä maito 42 asteiseksi ja lisää siihen suola, sokeri ja kardemumma. Lisää puolet jauhoista ja samalla jauhoihin sekoitettu kuivahiiva. Lisää pullomargariini ja loput jauhoista – alusta taikina ja jätä kohoamaan liinan alle lämpimään.

Kun taikina on kohonnut noin ½ tuntia eli kaksinkertaiseksi, kaada se jauhotetulle leivinalustalle ja kaaviloi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Tein taikinasta vähän tavallista pehmeämmän ja käytin pientä rullaa, jolla kaaviloin hellästi taikinan. Munaton taikina tuntui muutenkin kevyeltä ja pehmeältä kaaviloida. Vältin turhaa vaivaamista ja käsittelin taikinaa hellästi.
Levitä levylle täyte. Käytin pullomargariinia ja vaniljanmakuista omenahilloa sekä kanelia. Laita täytteitä oman makusi mukaan, mutta ei paksulti, koska taikina pitää pystyä rullaamaan.
Rullaa taikina ja pilko korvapuustin kokoisiksi paloiksi. Käytä esim. irtopohjavuokaa, jonka olet vuorannut leivinpaperilla. Lado pullanpalat vuokaan ja nostata lämpimässä vielä noin puoli tuntia.


Otin tilkan vieraille keittämääni kahvia ja voitelin pullan pinnan kahvilla ja ripottelin pinnalle ruokokidesokeria.

Siten paistoin Bostonin 200 asteisessa uunissa noin 30–35 minuuttia. Lopussa laskin hieman lämpöä 180 asteeseen, ettei pinta pala.
Paiston jälkeen irrotin vuoan ja nostin kakun lautaselle ja liu’utin leivinpaperin pois kakun alta.

Pullasta tuli tosi pehmeää ja maukasta.
Muutama vinkki:

- älä vaivaa taikinaa turhaan, vaan käsittele sitä hellästi. Pullasta tulee hötöinen ja pehmeä hellällä käsittelyllä.

- mökillä silikoninen leivinalusta on mainio, koska sen voi levittää pöydälle kuin pöydälle alustaksi taikinan käsittelyyn ja lopuksi se peseytyy helposti.

- pikku kaulin on näppärä, sillä voi kaulia Boston pullan tai korvapuustien taikinan levyksi, focaccio levittyy sillä helposti uunipannuun ja muutenkin se on pieneen tilaan mainio.

- munan voi korvata voitelussa kahvilla tai vaikka maidolla.

- raesokerin korvasin karkealla ruokosokerilla.

Mukavaa munatonta pullanleivontaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti