perjantai 10. toukokuuta 2013

Possua ja parsaa grillissä maa-artisokkapyreen kanssa

Mökkikokki on nokkela! Kun kauppaan on matkaa ja kaikkia aineita ei ole mökin kaapeissa, mökkikokki soveltaa. Olin ostanut paketin possun marinoimattomia ulkofileitä grilliä varten, mutta unohtanut lisukkeet – tai sitten tarkoitus oli käydä uudemman kerran kaupassa hakemassa lisätarpeet…?

Perjantaipäivä, etätöitä mökillä ja iltapäivällä aloin miettimään mitä iltaruuaksi. Sauna oli lämpiämässä ja ruokaa olisi pitänyt alkaa laittamaan. Mutta ei ollut perunoita eikä muitakaan juureksia paria porkkanaa lukuunottamatta. Kauppaan vai luovuutta kehiin?

Olin hankkinut paketin maa-artisokkia, joista oli tarkoitus joskus keittää keitto, mutta nyt ne olivat oiva materiaali pyreetä varten. Ei tarvinnut tehdä pussimuusia, pastaa tai keittää riisiä. Tuli melkein gourmeeta ja vähällä vaivalla!Otin possupaketin lämpiämään ja aloitin pyreen valmistuksella.

Maa-artisokkapyree
Aineet:

500 g maa-artisokkia
½-1 dl kuohukermaa tai maustettua kermaa
ripaus suolaa
ripaus pippuria, myllystä

Valmistus:

Kuori maa-artisokat ja pidä niitä kylmässä vedessä, etteivät ne tummu. Voit lisätä veteen vähän sitruunaa tummumisen estämiseksi.

Keitä maa-artisokat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kokeile kypsyyttä, koska erikokoiset ja eri-ikäiset maa-artisokat kypsyvät eri tahtia. Keittoaika noin 20–30 min.

Valuta artisokat kuiviksi ja laita sillä aikaa kattilaan kerma ja kuumenna se kiehuvaksi. Käytin Valion kolmen juuston – kermaa, josta tulee kiva lisämaku pyreeseen.

Kun kerma alkaa kuplia, laita maa-artisokat siihen ja soseuta ne sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.


Parsat ja porkkanat
Aineet:

paketti vihreää parsaa
4 porkkanaa

Valmistus:

Kuori porkkanat ja katkaise vihreiden parsojen tyvi reilusti pois, jolloin puumainen alaosa poistuu. Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria.

Esikäsittelin porkkanat keittämällä niitä muutaman minuutin maa-artisokkien kanssa samassa keitinvedessä. Sitten otin porkkanat lautaselle odottamaan grilliin menoa.

Samoin esikäsittelin parsat keittämällä parsoja vähän aikaa maa-artisokkien kanssa niin että vain tyvet olivat kiehuvassa vedessä ja nuput pinnalla.

Porkkanoiden ja parsojen viimeistely:

Lämmitin sähkögrillin vastuksilla muurikkapannua hetken aikaa ja kun pannu oli kuumentunut, laitoin siihen palan voita.

Pyörittelin ja lämmitin porkkanat sulassa voissa ja annoin niiden saada vähän väriä. Otin se sivuun lautaselle.

Samoin grillasin voissa parsat. Parsat kypsyivät loppuun ja saivat hieman väriä sekä makua voista. Porsaanfilee muurikalla
Aineet:

Possun ulkofileitä pihveinä
voita
suolaa, pippuria

Kastike: Valion Mustapekka pippurinmakuinen kerma

Valmistus:

Paista 3-4 min possun ulkofileitä molemmilta puolilta. Kun fileet ovat kypsiä, mausta ne ripauksella suolaa ja kierrä mustapippuria myllystä hieman päälle. (Voit jättää myös maustamatta, koska kerma on vahvasti pippurista.)Kaada maustekerma possufileiden päälle ja anna annoksen hautua hetkenaikaa (1-2 min) kannen alla, jotta kerma vähän kiehahtaa kokoon ja maustaa possun fileet.Annoksen kokoaminen:

Laita lautaselle parsat ja porkkanat sekä kasa maa-artisokkapyreetä. Lisää pari possunfileetä ja maustettua kermaa kastikkeeksi.

Voit lisätä annokseen myös muuta väriä. Minä lisäsin kuvan annokseen pari viipaletta mozzarellaa ja tomaattia basilikalla höystettynä, mutta ilman mitään muita mausteita, jotta possun kastike pääsee oikeuksiin.

Tarjoa myös pala leipää, jolla voi dippailla kastikkeen lautaselta sekä lasillinen hyvää punkkua aterian kanssa.Hyvää ruokahalua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti