perjantai 10. toukokuuta 2013

Lintujen elämää Helatorstaina

Vappuviikonloppuna sinitiainen asutti viime syksynä asennetun pöntön ja toinen sinitiaispariskunta tutkaili uutta pönttöä. Lokit kirkuivat järven päällä ja västäräkit hyppivät pihalla.

Nyt helatorstaina telkät ovat varastaneet kaiken huomion. Ne ovat tosi aktiivisia ja ajavat aamuisin toisiaan takaa tuntitolkulla. Vastarannalla kelluu urostelkkä naaraan kanssa. Toinen urostelkkä lähestyy ja naaraan omistava telkkäuros syöksyy vieraan uroksen kimppuun ja ajaa sitä takaa monta kymmentä metriä. Pakeneva uros sukeltaa veden alle ja takaa-ajava sukeltaa perässä. Molemmat pulahtavat pintaan ja takaa-ajo jatkuu pinnalla äänen kera.

Naaraalla tässä kisailussa ei ole muuta osaa kuin olla ilmeisesti kohteena molempien uroiden isottelulle.


Tänään kameran linssiin jäi myös näillä leveyspiireillä harvinainen näky – Kanadan hanhi. Kuulin mökin sisälle ulkoa outoa ääntä ja sieppasin kameran mukaan ja juoksin ulos. Luulin, että järvellä aika usein näyttäytyvä laulujoutsen olisi tulossa ja valmistauduin ottamaan kuvaa siitä. Ääni kuitenkin jatkui ilman joutsenta. Lopulta huomasin, että kuusen takana isolla kivellä oli käynnissä kosintamenot. Pienempi naaras istui kivellä ja isompi uros voimakkaasti äännellen röyhisteli rintaansa naaraalle.


Pariskunta metelöi aika kauan, kunnes kyllästyi kuvaamiseeni ja lehahti lentoon ja siirtyi jatkamaan kosintamenojaan järven kaukaisempaan päätyyn.


Toinen kiva pikku uutuus oli peippopari, joka vietti melkein koko päivän hypellen milloin pitkin tietä ja toisinaan ruusupensaan juurella ruokaa etsien. Heistä tuli napattua pari kuvaa myös.


Eteläisessä Suomessa kovasti tuttu näky – orava – viipelsi tänään pitkin rantaterassia. Puolisoni ei ole oravaa täällä koskaan nähnyt, vaikka on tällä tontilla kaikki lapsuutensa kesät viettänyt. Tänään orava kuitenkin juoksenteli pihan poikki, vaikka kamera ei ollutkaan käsillä.

Täytyi lokeistakin nyt pari kuvaa ottaa: vaikka tämä, jossa kasa lokkeja pitää kyläkokousta pienellä kivellä. Vaikka mökkimme on pienen järven rannalla Pohjanmaalla, niin alueen eläimistö, varsinkin lintujen suhteen, on todella runsas. Tänään kameran eteen joutuivat lokit, hanhet, telkät, peipot… Pois jäivät orava ja pienet ruskeat linnut, joita yritän kuvata joskus kesän aikana. Ovat kovin arkoja. Sinitiainen sai myös olla tänään rauhassa.

Nyt tulee yö ja linnut vaikenevat…

Katsotaan miten ensi viikonloppuna pesintä on edistynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti