sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Parsaa ja haukea voikastikkeella

Kaupassa käydessäni olisin halunnut ostaa kuhaa ja tehdä parsaa ja kuhaa, mutta kuha oli todella hinnoissaan, joten päädyin haukeen. Hauki on aliarvostettu, mutta maukas kala. Ruodot ovat isoja ja helppo poistaa kypsästä kalasta syödessä. Raakana niiden nyppiminen on työlästä ja ne ovat niin pitkiä, että samalla irtoaa kalasta turhan isoja paloja ja kauniit hauenpalat menevät rikki.

Haukea nousee myös hyvin mökkijärvestämme, kuten kesävieraat ovat todenneet.Parsaa ja haukea voikastikkeella

Parsa:
3 parsaa per/annos
suolaa
sitruunan mehua tai lohko sitruunaa
sokeria

Leikkaa vihreiden parsojen päät poikki noin 2-3 cm matkalta ja huuhtele varret varoen nuppuja. Kiehauta vesi ja lisää siihen suolaa, ripaus sokeria, ja vähän sitruunan mehua tai pala sitruunaa.

Itse käytin uutta parsakeitintä, jossa keittäminen sujui helposti ja parsat säilyivät vahingoittumattomina. Voit keittää parsat myös laakeassa pannussa missä parsat voivat olla pitkittäin kokonaisina ja astiassa on kansi.

Keittoaika noin 6 min. vihreillä parsoilla.


Koristeeksi:

kevätsipulia
tomaattia puolikkaana

Huuhtele kevätsipulit ja katko niistä pitkät vihreät osuudet pois (jätä talteen muuhun ruuanlaittoon). Koristeluominaisuuden takia käytin vain valkoisen osan ja osan vihreästä. Huuhtele ja halkaise tomaatit.

Paista tomaatinpuolikkaita voissa leikkuupinta alaspäin ja ota samalla myös hieman väriä kevätsipuleihin. Pyöritä niitä voissa, kunnes ne ovat vähän pehminneet ja saaneet väriä. Nosta sivuun odottamaan annoksen kokoamista.

Riisi:

Keitä 2 dl irtonaista riisiä 5 dl:ssa kiehuvaa vettä, joka on maustettu suolalla. Keittoaika 15–20 min. riippuen valmistajasta.

Hauki:

varaa 200–300 g haukea per ruokailija.
voita paistamiseen
suolaa ja sitruunapippuria 
tuoretta tilliä
sitruunan lohko

Paista hauet voissa molemmilta puolilta. Nosta lämpimälle lautaselle ja mausta suolalla ja sitruunapippurilla. Silppua päälle tilliä. Koristele sitruunalla.
Voikastike sitruunalla maustettuna:

2 dl kuivaa valkoviiniä

2 dl kuohukermaa

1 salottisipuli

100–150 g suolatonta voita

valkopippuria myllystä

ripaus cayennenpippuria

2 rkl tuoretta sitruunan mehua

(suolaa)


Silppua salottisipuli ja keitä hiljalleen kattilassa valkoviinissä kunnes sipuli on pehmennyt ja viini on kiehunut lähes kokonaan pois. Lisää kerma ja keitä kastiketta kokoon kunnes jäljellä on noin  2/3.

Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi pieninä nokareina koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Mausta pippureilla ja tarkista suola. Lisää lopuksi sitruunan mehua makusi mukaan.

Halutessasi voit siivilöidä kastikkeen.


Annoksen kokoaminen:

Nosta lautaselle 3 parsaa, pala haukea ja tee kupilla riisistä kaunis keko. Asettele tomaatinpuolikas ja kevätsipuli lautaselle. Lisää voikastiketta ja sitruunan lohko. Koristele tilillä.

Lasi kuivaa valkoviiniä ja voila! - annos on valmis!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti