torstai 26. syyskuuta 2013

Lohimedaljongit ja juustoinen muusi

Mikä näitä arkipäivä vaivaa? Kiirettä, kiirettä pukkaa päälle... Ei ehdi edes päivittelemään blogiaan!

Viime sunnuntaina rakentelin kivan annoksen syksyn tuoreista kasviksista, lohesta ja perunamuusista. Kunnon mökkiruuan tapaan osa oli tehty tuoreista aineista, mutta esim. muusissa säästin aikaa ja tein sen pakasteperunasta. Tuli aivan käsintehdyn makuista kumminkin!

Tässä mieheni lempiannos lohesta:



Lohimedaljongit, juustomuusi ja tuoreet kasvikset

Aloitin kuorimalla ja putsaamalla kasvikset ja laittamalla ne valmiiksi eri kattiloihin odottamaan vuoroaan. Seuraavaksi laitoin pakastemuusin ja kerman kulhoon odottamaan mikrouunivaihetta ja hyökkäsin kalan kimppuun Kun kala oli medaljonkeina, niin oli aika ruveta paistamaan, keittämään ja mikrottamaan annos kasaan.

Haudutetut porkkanat kahdelle

4-5 porkkanaa
kunnon pala voita
ripaus suolaa
ripaus sokeria
pari timjaminoksaa riivittynä vain lehdet

Kuori porkkanat ja pilko sekä halkaise ne sopiviksi, tasakokoisiksi paloiksi. Lisää kattilaan voi, suola ja sokeri sekä riivi timjamista lehdet sekään.
Keitä porkkanoita välillä ravistellen, kunnes ne tuntuvat hieman pehmeiltä. Älä ylikeitä!


Keitetyt vihreät pavut

noin 200-300 g tuoreita papuja
vettä
ripaus suolaa

Poista pavuista kanta ja kärjen "piikki". Kiehauta vajaa puolikattilallista vettä ja mausta se hieman suolalla. Keitä papuja noin 3-5 min. Kunnes tuntuvat juuri ja juuri kypsiltä - älä ylikeitä!



Juustoinen perunamuusi

1 ps perunamuusia (pakaste)
1 prk juustolla maustettua kermaa (kermavalmistetta)

Laita jäiset perunat mikrouunikulhoon ja kaada 2 dl maustettua kermaa päälle. Laita mikroon ja kuumenna noin 10 minuuttia riippuen mikroaaltouunista. Kun peruna on sulanut ja kuumentunut, sekoita ja tarjoile.






Lohimedaljongit
1 lohifilee (norjalainen)
voita paistamiseen

Putsaa lohi talouspaperilla ja poista mahdolliset ruodot, vatsarasva, mahdolliset evät ja muut leikkaamista haittaavat kohdat.
Leikkaa filee noin 4 cm välein niin että veitsi menee nahasta läpi ja pala irtoaa. Leikkaa vielä viilto palan puolivälistä nahkaan asti, mutta niin ettei nahka mene rikki.
Käännä palat ympäri niin, että nahkapuolet jäävät vastakkain "melkein" läpileikatusta kohdasta. Syntyy lohiperhonen eli medaljonki.


Paista molemmilta puolilta voissa kauniin ruskeiksi, pinnalta rapsakoiksi mutta sisältä vielä sopivan kosteiksi.












Lohen maustaminen
suolaa
sitruunapippuria tai valmista kalamaustetta (esim. Santa Maria, maustemylly)
sitruunan kuorta raasteena
tilliä
sitruunalohko lautaselle sekä mausteeksi että koristeeksi

Mausta paistettu lohi vasta paiston jälkeen, ettei suola vielä lihasta mehuja. Käytin sormisuolan lisäksi valmista kalanmaustamiseen tarkoitettua maustemyllyä (Seafood & Fish). Lisäksi raastoin sitruunankuorta ja leikkasin reilusti tuoretta tilliä.


Lautaselle laitoin sitruunan lohkon mehun puristamista varten. Sitruunan mehu sopii hyvin myös pavuille.

Kokoa annos ja nauti!

2 kommenttia:

  1. Hei, minkä merkkistä on tuo pakasteperunamuusi. Ostin sitä Ylläkseltä helmikuussaa, enkä löydä sitä kotikulmiltani mistään kaupasta. Oli yllättävän hyvää pakasteeksi.

    VastaaPoista
  2. Nyt täytyy sanoa että en muista: se on joko ollut Oolannin pakasteperunamuusia (joka kyllä oli muistaakseni pienikiteisempää kuin kuvassa) tai sitten se on ollut Pirkan pakastemuusia. Veikkaan jälkimmäistä, koska se oli muistaakseni tuollaisia isompia palasia. Oolanti ja Pirkka on yleisemmät mitä olen ostanut.

    VastaaPoista