lauantai 8. helmikuuta 2014

Herrasväen pikkuleivät

Näitä leivottiin lapsuudessa yhdessä äidin kanssa. Minun tehtävä oli hieroa voi ja sokeri vaahtoon. Äiti ei halunnut tehdä sitä sähkövatkaimella vaan hänestä paras vaahto tuli käsin puukauhalla sekoittamalla. Ja siihen kului aikaa! Minun pieni käteni oli aina ihan puuduksissa rasvan ja sokerin vatkaamisesta, mutta valmista ei ollut ennen kuin äiti antoi hyväksynnän vaahdon kuohkeudelle. Nykyään vatkaan kaikki sokeri-rasvaseokset sähkövatkaimella, mutta silti muista lapsuuden tunnollisen vaahdotuksen. Vaikka inhosin rasvan ja sokerin vaahdottamista, niin pikkuleivät kyllä maistuivat!


Herrasväen pikkuleivät

200 g voita
1 1/4 dl sokeria
1 kpl munaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte
punaista hilloa, esim. karpalohillo/-marmeladi on sopivan kirpeää

Koristeluun
1 dl sokeria (erikoishienoa)

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna edelleen vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna sen jähmettyä kylmässä vähintään tunti tai seuraavaan päivään.

Kauli taikina noin 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla (Ø 5–6 cm) pikkuleipiä.

Siirrä taikinakiekot leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 200-asteisen uunin ylätasolla 8–10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Täytä pikkuleivät. Levitä pieni nokare täytettä yhdelle pikkuleivälle ja paina toinen kanneksi. Pyörittele täytetyt herrasväen pikkuleivät kauttaaltaan sokerissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti