sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Hellettä helmikuussa?


No, ei nyt ihan mutta jos yöllä on pari-kolme astetta lämmintä ja päivällä vähäisetkin lumet sulavat pois, niin ei tämä kyllä mikään pakkaskuukausi ole...

Emme olekaan käyneet huvilalla pariin kuukauteen, joten oli kiva tulla ja katsoa miten talvi on kohdellut paikkoja. Sen toki tiesimme, että tänä talvena Vaasan seudulla ei ole ollut lunta juuri nimeksikään, mutta miten muuten talvi täällä on sujunut ja miten remontti edistynyt. Remontoimme talven aikana huvilan olohuoneen, josta tulee aivan mahtava. Olen kerännyt kuvia remontin eri vaiheista ja teen niistä jossain vaiheessa ennen ja jälkeen katsauksen kunhan pääsemme viimeistelemään olohuoneen ja sisustamaan sen.

Mutta talvesta...


Saavuimme torstaina ennen perjantain lumirintamaa. Maassa ei ollut paljon lunta eikä tuulet olleet tuivertaneet mitään rikki vaan kaikki näytti kohtuullisen hyvältä.

Perjantain aikana Länsi-Suomen yli meni lumirintama, joka tuiskutti aika paljon lunta varsinkin kaupungissa, mutta täällä meillä lunta tuli muutama sentti. Tuuli oli kova ja kolisuttelin perjantai-ilta kattopeltejä oikein tosissaan...


Lauantai valkeni kirkkaan valkoisena pienen lumipeitteen ansiosta. Vaikka säätiedotus lupasi pilvistä, niin silti aurinko kurkisteli välillä pilvien lomasta ja heijastui puhtaasta lumesta. Lumen vähyyden takia alueen hiihtoladut on tänä talvena rakennettu jäälle, koska metsässä ei ole tarpeeksi lunta latupohjaksi.

Lämpö oli lauantaina kokoajan muutaman asteen plussalla, joten vastasatanut lumi lähti sulamaan räystäät loristen.
Kävin jäällä vähän kävelyllä ja samalla tarkistin mitä kuuluu telkkien pöntölle, joka toivon mukaan taas ensi kesänä saa poikueen. Telkkien eloa on kiva katsella suoraan laituria vastapääte.

Pihassa puolukanvarret pilkistelivät lumen seasta.Lauantai-aamupäivän näkymä jäältä pihalle.


Sunnuntai-aamuna herättiinkin sitten aivan toisenlaiseen näkymään. En tiedä oliko yöllä satanut vettä - emme ainakaan kuulleet, mutta jäällä oli vettä ja ilma oli varsin keväinen.

Nyt en kyllä lähtenyt jäälle kävelemään, mutta otin muutaman kuva samoista paikoista kuin eilen.Rannan vieressä oleva kivi lauantaina...


... ja sama kivi sunnuntaina. Vettä on jäällä aika paljon verrattuna eiliseen kauniin valkoiseen hankeen...


Eikös naava puissa kerro ilman puhtaudesta?

Meillä taitaa olla superpuhdasta ilmaa, koska kaikissa puissa on aika paljon naavaa. Katselin rannan pihlajaa, jossa roikkui naavatupsuja, pihan tammet ovat naavaiset, kuten lintupönttökuvasta näkyy. Myös koivut ja männyt ovat harmaan parran peitossa -kuva männystä.


Lintujen pönttö vaatii pientä pintaremontti tänä keväänä. Katto on talven aikana alkanut vähän repsottamaan, joten se täytyy korjata. Samalla tulee otettua mökki puhtaaksi uusia asukkaita varten. Viime keväänä siinä pesi ensin sinitiainen ja sen jälkeen kirjosieppo.

Tänään aurinko paistoi välillä oikein kunnolla. Keväinen kuva pihasta rantaan.


Yritin ottaa myös kohti aurinkoa kuvaa, mutta siitä tuli aika dramaattinen. Aurinko on tuolla oksan lomassa oleva kirkas kohta taivaasta. Aurinko sai pilvet näyttämään aika mustilta, vaikka mitään sadetta ei ilmassa ollutkaan.


Sama kohta rannalta toiseen suuntaan - ihanaa eikö totta!

Sitten lopuksi vielä tarinaa sinitiaisista. Tämä näky oli tänään päivän kohokohta!


Kaksi sinitiaista kisaili ja lenteli edestakaisin tänään rannalla. Olin ottamassa kuvia auringonpaisteesta ja jäin katsomaan mitä ne oikein touhuavat. Lentoreitit pyyhälsivät ohitse kahden pöntön, jotka viime vuonna laitoimme rantapuihin. Toinen on kuusessa ja toinen koivussa. Siinä kohtaa jäin katsomaan vähän tarkemmin, kun huomasin, että linnut kävivät tutkimassa pönttöjä kuin pesäpaikkaa etsien. Ajattelin, ettei voi olla totta, että sinitiaiset alkavat pesiä helmikuussa!


Mutta totta se on! Toinen sinitiaisista meni koivussa olevaan pönttöön - ilmeisesti tämä oli se, joka valittiin yhteisellä päätöksellä...


Pönttö tutkittiin ihan sisäpohjia myöten ja sitten pyrähdettiin oksalle ihmettelemään.


Oksalta lintu ikään kuin kävi hakemassa naavaa ja sitten taas mentiin pönttöön sisälle.


Tätä tapahtui muutaman kerran. Välillä vilkuiltiin varovaisesti ympärille, ettei kukaan ole tarkkailemassa mitä tehdään...


Ihanaa, että pönttö saa taas pikku asukkaat, mutta vähän olin huolissani kun lähdimme mökiltä tänään taas etelää kohti, ettei tiput nyt liian aikaisin tee pesään munia... Mitä tapahtuu, jos tintit oikeasti munivat pesään ja sitten tulee vielä maaliskuussa pakkasöitä? Eiväthän poikaset voi paleltua?

Toivotaan parasta! Menemme taas parin viikon kuluttua mökille - täytyy seurata mitä pesällä tapahtuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti