lauantai 1. helmikuuta 2014

Lohipiirakka rahkavoitaikinaan

Jos eilen tuli syötyä kevyesti, niin tänään ei keveydestä ole tietoakaan. Tein lohipiirakan, johon tuli itsetehty rahkavoitaikina. Voi tuntui ajatuksena niin raskaalta, että kokeilin miten hyvin rahkavoitaikina pysyy koossa leivontamargariinilla. Ideana se tuntui edes hitusen kevyemmältä kuin voi. Lohesta leikkelin näkyvän rasvan pois. Mutta, mutta... oli niin herkullista, että se ei voinut olla terveellistä!

Tässä hieman lohturuokaa muuten masentavaan päivään.


Lohipiirakka rahkavoitaikinaan
rahkavoitaikina
250 g voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 tl paprikajauhetta
250 g maitorahkaa

sisälle
n. 800 g tuoretta lohta
fish and seafood-maustetta myllystä
suolaa

3 keitettyä munaa

1,5 dl puuroriisiä
vettä ja kasvis-/kalaliemikuutio

tuoretta tilliä

voiteluun
munaa

pinnalle
unikon tai seesamin siemeniä

Sekoita leivinjauhe, suola ja paprika jauhoihin. Lisää huoneenlämmössä pehmennyt rasva nokareina. Nypi käsin rasva jauhoihin niin, että taikina on murumaista. Lisää maitorahka esim. puulastalla (tässä vaiheessa taikina on kosteaa ja tarttuu käsiin). Sekoita kunnes taikina on tasaista. Nosta taikina jääkaappiin mielellään 2 tunniksi, tai ainakin täytteen valmistamisen ajaksi. 


Huuhtele puuroriisi ensin kylmässä vedessä ja laita riisit kiehumaan kasvis-/kalaliemeen. Keitä noin 15 min. ja huuhtele nopeasti juoksevalla vedellä. Valuta siivilässä.

Keitä erikseen munat (8-10 min).


Poista kalafileestä ruodot pinseteillä ja vedä kalasta nahka fileointiveitsellä.


Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Nosta levy papereineen pellille ja levitä sen keskelle lohi. Viillä fileointiveitsellä lohen keskeltä paksusta kohtaa suikale kalaa. Näin kala ei ole toisesta päästä liian paksu ja se paistuu uunissa tasaisemmin. Laita kaistale lohen häntäpuolelle "väärin päin", jotta se muotoilee kalan neliskanttisemmaksi.


Mausta kala suolalla ja kalamausteella. Levitä keitetty riisi päälle. Viipaloi munat ja laita riisin päälle. Lopuksi silppua runsaasti tilliä koko täytteen pinnalle.


Käännä molemmat puolet taikinasta kanneksi ja nipistä päät yhteen. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja tee siitä koriste piirakan pintaan. Käännä leivinpaperin avulla lohipaketti varovasti ympäri niin, että saumakohta jää alle. Koristele.


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirakka munalla ja koristele siemenillä. Kypsennä uunin alaosassa noin 30–40 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti