keskiviikko 6. elokuuta 2014

Kesä ei ole kesä ilman uusia perunoita

Viime viikon maanantaina kirjoittelin heinäkuun kuulumisia blogiini ja kerroin perunankasvatuskokeiluistani. Yksi lukijoistani on mökkinaapurini Barbro, joka kävi loppuviikosta perheensä kanssa kylässä. Tuliaiseksi Barbro toi kapallisen uusia perunoita omasta maastaan ja ison kesäkurpitsan.

Kun sitten mietin miten valmistaisin perunat niin, että raaka-aine olisi pääosissa ja voisimme nauttia harvinaisesta herkusta aidosti ilman mitään krumeluureja, päätin tehdä kesäloman lopettajaisaterian samaan tapaan kuin olimme juhannuksena kesäloman aloittaneet – silliä ja uusia perunoita!


Ihmetteletkö, miksi uudet perunat suoraan omasta maasta ovat meille harvinaista herkkua? Asumme pääkaupunkiseudulla, missä tuoretuotteet haetaan marketeista. Toki voisin mennä Helsinkiin torille, mutta en koskaan liiku sillä suunnalla - en edes muista koska viimeksi olisin torilla käynyt – siitä on vuosia. Myös kesällä mökillä ostelemme ”uusia perunoita” aika usein isoista marketeista – tottumuksen voimasta. Siinä on tuoreus ja uutuus aika kaukana, kun harjaan uusien perunoiden paksuuntunutta kuorta juuriharjalla ja yritän kuvitella syöväni aamulla nostettua perunaa – joka sitten on kiertänyt tukun ja kaupan kautta, ja ollut pari päivää vielä jääkaapissani. Tosin mökillä voisimme käydä torilla ja niin joskus teemme, mutta se on lähinnä herkuttelumielessä – käymme torilla ja ostamme mansikoita, uusia perunoita – kenties herneitä. Tämä tapahtuu kerran, pari kesässä. Voisi tietysti kysyä miksi ei useimmin, mutta ehkä syynä on tottumuksen puute. En ole tottunut käymään toreilla vaan marketeissa.

Mutta nyt sitten aitoihin uusiin perunoihin. Jos en väärin arvaa, niin kyseessä olivat siiklit? Pesin harjalla perunat, sitten keitin merisuolalla ja omalla tillillä maustetussa vedessä. Ihailimme kauniita valkoisia perunoita ja maistelimme niitä omien lempisilliemme kanssa. Mies tykkää sinappisillistä ja minä ranskalaisesta sipulista. Päälle vielä voita – vähän tillillä ja sitruunankuorella maustettuna – mmmm!

Kiitos kesäperunoista, Barbro & Rune!


2 kommenttia:

  1. Mukavaa että tykkäsitte! Siiklithän ovat kasvaneet Presidenttipellolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihastelimme jokaista suupalaa - täytyy sanoa että on eroa perunoilla ja perunoilla :)

      Poista