Miten maistuisi lime-inkiväärisima kookosmunkkien kera?
Tässä reseptit:
Lime-inkiväärisima / noin 5 litraa
500 g fariinisokeria
1 sitruuna
1 lime
pala inkivääriä
4-5 litraa vettä
nokare hiivaa (noin herneen kokoinen pala)
Pese sitruuna ja lime. Kuori sitruunasta keltainen osa perunankuorimisveitsellä sankoon tai isoon kattilaan. Poista valkoinen osa ja leikkaa hedelmänlihan viipaleiksi sankoon. Valkoinen osa on kitkerä - ota se pois. Tee limelle sama juttu; vihreä kuosiosa sankoon ja valkoinen roskiin ja hedelmänliha sankoon. Jos limessä on ohut kuori, niin tämä ei onnistu. Laita silloin kuoret ja sisus sankoon viipaleina.
Pilko pala tuoretta inkivääriä sankoon. 5 litran annokseen riittää noin 5 cm. Jos menee liikaa, niin juomasta tulee aika inkivääristä!
Lisää fariinisokeri ja puolet vedestä keitettynä. Sekoita hyvin, jotta sokeri sulaa. Lisää loput vedestä kylmänä, jotta sima tulee noin 37 asteiseksi. Lisää hiiva ja jätä sima lämpimään käymään vuorokaudeksi.
Pullota pestyihin pulloihin, joihin on lisätty 1 tl sokeri ja muutama rusina. Anna tekeytyä 3 vrk lämpimässä tai 5 vrk kylmässä ennen juomista.
Kookosmunkit / noin 20 kpl (Maku-lehdestä)
4 dl kookosmaitoa |
25 g hiivaa |
2 dl ruokosokeria |
3/4 tl suolaa |
11 dl vehnäjauhoja |
2 kpl limettiä (1/2 dl mehua + 2 tl raastettua kuorta) |
1/2 dl rypsiöljyä |
Täyte |
150 g hilloa (kookos, esim. Jam it!) |
Paistamiseen: noin 5 dl öljyä TAI 500 g munkinpaistorasvaa (Sunnuntai)
Pinnalle: ruokosokeria tai tavallista sokeria
Vatkaa kookosmaito kulhossa tasaiseksi ja lämmitä kädenlämpöiseksi esimerkiksi mikroaaltouunissa. Liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja puolet vehnäjauhoista. Lisää limetin mehu ja raastettu kuori. Alusta taikinaan loput jauhot ja öljy. Vaivaa taikina kädestä irtoavaksi. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
Kauli munkkitaikina jauhotetulla alustalla noin 1 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi. Ota siitä paloja kukan muotoisella piparkakkumuotilla. Vaivaa ja kauli yli jäänyt taikina uudestaan ja ota paloiksi. Kohota liinalla peitettyinä noin 30 minuuttia.
Kuumenna öljy tai munkinpaistorasva pienessä padassa 170–180-asteiseksi. Kypsennä 2–3 kookosmunkkia kerrallaan. Paista 2 minuuttia, käännä munkit ja paista vielä 1 minuutti, kunnes munkit ovat kauttaaltaan kullanruskeita. Nosta kypsät kookosmunkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
Täytä munkit lämpiminä. Annostele kookoshilloa terävällä tyllalla varustettuun pursotinpussiin (kookoshillossa on pieniä paloja, joten älä valitse kapeinta tyllaa). Pursota hilloa pieni määrä jokaisen kookosmunkin sisälle.
Kierittele kookosmunkit sokerissa.
Ruokosokeri oli kivaa, mutta tarttui huonosti munkkien pintaan. Lisäsin valkoista sokeria sekaan ja kierittelin ruokosokerin ja tavallisen sokerin sekoituksessa.
Kaupassa ei myöskään ollut kookoshilloa, joten käytin vanilja-omenasosetta.
Hyvää & herkullista - ja onnistuu myös mökillä!
Maukasta vappua!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti