torstai 1. lokakuuta 2015

Aito italialainen tomaattikastike á la Satu

Mitä tomaatista? Nyt kun saa vielä isoja, meheviä kotimaisia tomaatteja torilta tai kaupoista kohtuullisen edullisesti, voisi tehdä jotain hyvää. Tai jos sinulle on jäänyt oman maan tomaatteja odottamaan inspiraatiota. Tai sitten jos kaipaat vain yksinkertaisesti hyvää reseptiä aitoon italialaiseen pastakastikkeeseen. Tässä on minun versioni peruspastakastikkeesta. Kunnon tomaattikastikkeen juju on hyvät, kypsät ja mehukkaat tomaatit sekä hidas keittoaika. Tomaatit on hyvä säilyttää huoneenlämmössä, jotta ne ovat makeita eivätkä kovia, puoliraakoja ja happamia, kuten jääkaappisäilytyksessä.

Tomaatit kannattaa myös kaltata – se on helppoa. Kiehauta vain vettä pienessä kattilassa, tee tomaattiin ristiviilto ja sujauta veteen, anna olla hetki ja nosta ylös – kuori irtoaa ihan itsestään.

On makuasia, haluatko tomaattikastikkeen sileänä vai sattumilla. Jos haluat sileän, niin surauta nopeasti sauvasekoittimella, mutta jos haluat sattumilla niin kuutioitu tomaatti ja sipulit ovat sopivasti pureskeltavissa pitkänkin haudutuksen jälkeen.

Kun teen Pasta Bolognesen, lisään vain jauhelihan ja vähän porkkanaraastetta sekä liemikuution. Tästä saa myös tulisemman laittamalla vähän paprikajauhetta tai vielä tulisemman, laittamalla chiliä – ja ehkä tuoretta paprikaa lisää. Mutta ihan peruskastikkeenakin tämä on hyvää pastan kanssa. Kokeile vaikka pastan ja lihapullien kanssa aitoitalialaiseen tapaan. Lapset tykkäävät – me aikuiset myös!


Aito italialainen tomaattikastike á la Satu

4 isoa ja kypsää (pihvi-)tomaattia
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
tilkka oliiviöljyä ja nokare voita
1 tl ruskeaa sokeria tai hunajaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
1 dl viiniä (tai pieni loraus viinietikkaa)
1 dl vettä (tarvittaessa)

Valmiiseen kastikkeeseen:
suolaa ja pippuria myllystä
nippu tuoretta basilikaa silputtuna
loraus hyvää neitsytoliiviöljyä

Kalttaa tomaatit. Laita kattilaan kiehumaan vesi ja kasta tomaatit, joissa on ristiviilto päässä, haarukan avulla kuumaan veteen, niin että kuori alkaa irtoamaan viiltojen kohdalta. Kuori tomaatit ja halkaise ne. Poista kanta ja pilko tomaatit.

Silppua sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet.

Laita syvään pannuun tai pataan öljyä ja voita. Kuumenna pannu keskilämmöllä. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia vähintään 10 minuuttia öljy-voiseoksessa miedolla lämmöllä. Lisää kuivat mausteet ja sokeri/hunaja. Lisää tomaatit ja anna hautua noin 15 min. Lisää viini ja jatka hauduttamista silloin tällöin sekoittaen miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Lisää vettä jos kastike tuntuu liian paksulta.

Kun kastike on sopivan sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos haluat sileän, sekoita sauvasekoittimella tomaatinpalat sileiksi, mutta voit myös jättää kastikkeen rouheammaksi.

Pilko basilika ja lisää se tässä vaiheessa. Älä keitä enää. Sekoita joukkoon vielä neitsytoliiviöljyä.

Sekoita kastike keitetyn spagetin joukkoon heti, kun pasta on valutettu, ettei pasta tartu klimpeiksi.

Raasta päälle parmesaanijuustoa ja koristele basilikan lehdellä.

Buon appetito!


Ps. Kastiketta kannattaa tehdä iso määrä kerralla ja pakastaa osa tai umpioida lasitölkkeihin jääkaappiin seuraavaa kertaa varten.



Tomaatin kalttaaminen eli kuoren poistaminen kuumalla vedellä

Laitan pieneen kattilaan kiehumaan vettä. Huuhtele tomaatti ja tee päähän ristiviilto.


Työnnä haarukka kantaan ja upota tomaatti kiehuvaan veteen (noin 0,5 min,).


Kun kuori alkaa irtoamaan, nosta tomaatti vedestä ja vedä kuori pois. Voit myös kastaa tomaatin kylmään veteen ennen kuorimista.


Halkaise tomaatti, poista kova kanta ja pilko tomaatti.


Käytä ruoanvalmistuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti