maanantai 17. marraskuuta 2014

Empanadoja kolmella täytteellä

Meidän Peruillassa oli alkudrinkkinä Pisco Sour, jonka kanssa maisteltiin tapaksia ja empanadoja. Tein osaan empanadoista taikinan vehnäjauhoista (ohje Kinuskikissan sivuilta), mutta osaan taiteilin oman gluteenittoman versioni. Täytteistä chorizon-täyte oli muokattu Kinuskikissan jauhelihatäytteestä, pinaattitäyte oli muokattu perulaisen keittokirjan ohjeesta ja oliivitäytteen tein omasta päästäni.
Jotta syödessä tietää millä täytteellä empanada on tehty, niin tikuttelin hammastikulla empanadan päälle P=pinaatti, O=oliivi ja chorizontäyte oli ilman mitään.

Ylhäältä alaspäin: pinaatti, oliivi ja chorizon

Empanadat (16-18 kappaletta/taikina)

Taikina vehnäjauhoilla:

75 g voita tai margariinia

3 dl ruokakermaa

4 ½ dl vehnäjauhoja

3 dl maissijauhoja

½ tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

1 pieni muna

Sulata voi. Sekoita voisulaan ruokakerma. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon voi-kermaseos ja muna. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.


Gluteeniton taikina:

75 g voita tai margariinia

3 dl ruokakermaa

2 dl kvinoajauhoja

2 dl riisijauhoja

3 dl maissijauhoja

1,5 tl ksantaania

2 tl psylliumia

½ tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

1 pieni muna

Sulata voi. Sekoita voisulaan ruokakerma. Lisää nesteeseen psyllium turpoamaan 10 minuutin ajaksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita jauhoihin myös ksantaani. Sekoita joukkoon voi-kermaseos ja muna. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.

Vasemmalla chorizontäyte, ylhäällä pinaattitäyte ja oikealla oliivitäyte

Chorizon-täyte:

125 g raakaa chorizon-makkaraa

1 muna

1 sipuli

1 iso valkosipulinkynsi

½ tl suolaa

¼ tl maustepippuria

1 tl paprikajauhetta

2 tl pizzamaustetta

1 chili

60 g smetanaa

1 ½ dl paahdettua sipulirouhetta

Keitä kananmuna kovaksi. Hienonna sipuli. Kypsennä makkaran sisus pannulla ja lisää loppupuolella mukaan sipulisilppu ja murskattu valkosipulinkynsi. Sekoita joukkoon mausteet.

Leikkaa chili ja muna pieniksi kuutioiksi. Lisää lihaseokseen. Sekoita lopuksi joukkoon smetana ja paahdettu sipuli.


Pinaattitäyte:

125 g pakastepinaattia

(4 viipaletta pekonia)

öljyä paistamiseen

1 sipuli

1 iso valkosipulinkynsi

¼ tl muskottia

½ tl suolaa

¼ tl maustepippuria

1 dl vettä

100 g juustoraastetta

Laita pinaatti siivilään ja sulata. Purista vesi pois.

Jos käytät pekonia, silppua se ja paista kevyesti tilkassa öljyä. Jos teet ilman pekonia kasvistäyteen, jätä tämä vaihe pois.

Silppua sipulit ja hauduta niitä tilkassa öljyä (joko pekonien kanssa tai ilman). Lisää mausteet ja hauduta noin 5 minuuttia. Lisää vesi ja hauduta toinen 5 minuuttia, kunnes vesi on haihtunut. Ota liedeltä ja anna jäähtyä.

Kun sipuliseos on jäähtynyt, lisää pinaatti ja juustoraaste. Sekoita ja mausta tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla.


Oliivitäyte:

100 g kivettömiä oliiveja

50 g fetajuustoa

loraus oliiviöljyä

muutama basilikan lehti

Laita oliivit pieneen silppuriin ja aja karkeaksi rouheeksi. Lisää feta ja loraus oliiviöljyä sekä muutama tuore basilikan lehti ja hienonna silppurilla hetki, jotta aineet menevät sekaisin. Massasta tulee tapenadan tapaista.

Voiteluun:
1 muna

Empanadojen valmistus:

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Ota levystä ympyröitä isolla muotilla (11 cm).

Laita taikinaympyrän toiselle puoliskolle täytettä. Nosta toinen puoli päälle ja painele reuna kiinni sormenpäällä tai veitsen pyöreällä päällä (kahvapäällä).

Nosta pasteijat pellille leivinpaperin päälle pystyyn niin, että pyöreä reuna on ylöspäin. Voitele pasteijat munalla. Paista 225 asteessa noin 10-13 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti