torstai 5. maaliskuuta 2015

Kvinoasalaatti

Kvinoaa voi käyttää riisin tapaan lisukkeena, mutta kvinoasta voi myös tehdä salaatin. Koska kvinoa on itsessään aika mieto, maistuu tässä salaatissa enemmän lisukkeet kuin itse kvinoa. Mutta kvinoa tuo salaattiin ruokaisuuden ja monet terveelliset ravintoaineet.

Inka-marjat ovat superfoodia ja erittäin terveellisiä. Tuore inka-marja on meille tuttu ananaskirsikkana, oikealta nimeltään se on karviaiskoiso tai kapinkarviainen. Se on eteläamerikkalainen monivuotinen koisokasvi, sukua tomaatille, munakoisolle ja perunalle. Kypsä inka-marja on keltainen ja siinä on runsaasti kalsiumia, karoteeni ja eri vitamiineja. Kuivattuna se on kirpeä ja maistuu hieman karviaiselle.

Keltaisia rusinoita on tosi vaikea löytää edes hyvin varustelluista kaupoista, mutta voit käyttää myös tummia rusinoita. Maulla ei ole suurta ero, mutta tietysti vaaleat rusinat näyttävät kivoilta punertavien inka-marjojen rinnalla.

Kun teet vinaigrettea, niin voit säilyttää sitä jääkaapissa muutaman päivän ja käyttää salaatinkastikkeena. Kannattaa siis tehdä sitä vähän enemmän kerralla ja käyttää muihin salaatteihin. Säätele vinaigretten hapokkuutta omenaviinietikan ja limen määrällä.


Kvinoasalaatti (2 annosta)

1,25 dl kvinoa + 3 dl vettä + suolaa

1 Granny Smith omena, karkeaksi raastettu

0,5 dl (keltaisia) rusinoita

0,4 dl Inka-marjoja (jos löytyy)

2 tl mantelirouhetta

2 tl pecan-pähkinärouhetta

1,5 rkl omenaviinietikka vinaigrettea

rasia rukolaa + 1,5 rkl vinaigrettea

3 tl paahdettua mantelirouhetta koristeeksi

Keitä huuhdeltua kvinoaa vedessä 15 minuutta hiljaisella lämmöllä, lisää suolaa kypsennyksen lopussa. Anna jäähtyä.

Sekoita kulhossa kypsään kvinoaan omenaraaste, rusinat ja inka-marjat, mantelit ja pähkinät rouhittuna. Mausta vinaigrettella. Mausta huuhdeltu ja kuivattu rukola vinaigrettella. Laita lautaselle kasa rukolaa ja päälle kvinoa-salaatti. Ripottele päälle paahdetut, rouhitut mantelit.

Tee omenaviinietikka-vinaigrette: Laita lasipurkkiin 1 dl öljyä, 1 rkl omena-viinietikkaa, 1-2 tl sokeria, 1 rkl limen mehua, suolaa ja pippuria. Pane kansi kiinni ja ravista. Salaatinkastike säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti