tiistai 17. maaliskuuta 2015

Perinteinen uunilohi smetanalla

Jostain syystä ei ole tullut tehtyä moneen vuoteen uunilohta sillä omalla perinteisellä tavalla, millä lohta teki silloin, kun lapset olivat pieniä. Vaikka uunilohta tekisikin, niin siihen tulee upotettua kaikkia uusia mausteita ja mukailtua ruokatrendejä – ikään kuin vaihtelun vuoksi vaikka vaihtelua olisikin tehdä joskus ihan vain tavallista uunilohta. Nyt tein sunnuntairuuaksi vieraille lohen, jonka maustoin smetanalla ja sitruunalla, hautasin purjon alle ja koristelin tilillä… aivan siis perinteinen perusohje. Mutta oli niin hyvää!


Uunilohi

1 norjalainen lohifilee n. 1 kg

suolaa ja pippuria/pippurisekoitusta kalalle

2 smetanaa

1 purjo

1 luomusitruuna

tilliä koristeeksi

Laitan uunivuokaan leivinpaperi, jotta kala on helpompi nostaa tarjolle ja vuoka pysyy puhtaana.

Kuivaa lohi talouspaperilla, poista ruodot ja laita vuokaan leivinpaperin päälle nahkapuoli ylöspäin. Laita uuniin noin 175 asteeseen noin 5 minuutiksi.

Huuhtele ja pilko purjo. Pese sitruuna ja leikkaa viipaleiksi.

Ota lohi uunista ja poista nahka vain nostamalla kulmasta. Sirottele lohelle suolaa ja pippuria tai kalalle sopivaa pippurisekoitusta.

Levitä lohelle smetana ja lisää sitruunaviipaleet. Hautaa purjon alle. (Voit myös sekoittaa purjon ja smetanan, jos haluat hauduttaa purjot smetanassa. Sitten levittää purjo-smetanan kalan päälle ja koristella sitruunoilla)

Paista lohta max 175 asteessa noin 20–30 minuuttia riippuen kalan paksuudesta. Tarkista kypsyys katsomalla kalan paksuimmasta kohdasta, että kala lohkeaa kivasti eikä enää punerra. Älä paista liian kauan ettei kala kuivu.

Koristele tillillä, tarjoile juustoisen perunamuusin ja rakuunaporkkanoiden kanssa.

Perunamuusi on tehty keittämällä perunat, lisäämällä palan voita muusauksen yhteydessä ja lisäämällä ruokakermaa ja uutta, notkeaa Valion Koskenlaskija Ruoka sulatejuustoa. Perunamuusista tuli tukevampi ja kermaisempi, juustoinen perunamuusi.

Rakuunaporkkanat: kuori ja pilko kasa porkkanoita. Keitä ne kypsiksi kattilassa, jossa on pala valkosipuli- tai sitruunavoita tai tavallista voita, ripaus suolaa, 1 tl sokeria ja maun mukaan kuivattua rakuunaa. Hauduta hiljaa kannen alla kunnes porkkanat ovat kypsiä. Et tarvitse vettä vaan porkkanat kypsyvät voissa ja omassa mehussaan. Nam!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti