tiistai 16. elokuuta 2016

Mustikoita, mustikoita… hilloa, piirakkaa, pannaria…

Tänä vuonna mustikoita tuli todella paljon. En ole koskaan nähnyt meidän mökin pihassa näin paljon mustikoita! Ja missä oli kaikki rastaat? Yleensä siinä vaiheessa, kun mustikat alkavat tummua, niin pihaan alkaa ilmestyä tummia, sinertäviä kakkatahroja joka paikkaan, kiville, terassille, laiturille, ym. Tänä vuonna ei yhtään sinistä mustikkakakkaa koko pihassa! Ja sama koskee viinimarjoja. Joka kesä on saanut laittaa rastaiden takia verkkoja viinimarjapuskiin, että edes jotain sadosta jää itsellekin syötäväksi ja silti rastaat verottavat puskista ainakin alaosat mitkä jäävät verkolta auki tai sitten ne istuvat ja nokkivat verkon läpi kaikki yläoksat puhtaiksi. Tänä vuonna ei rastaan rastasta – ei tarvinnut laittaa verkkoja vaan saatiin itse poimia ja syödä oma sato! Miten hienoa! Ja kyse ei ollut siitä, etteikö rastaita ollut alkukesästä – niitä oli ja paljon ja ne pesivät korkeissa koivuissa ihan pihapiirissä, mutta sitten heinäkuun alussa - viuh – ja rastaita ei enää näkynyt. Missä mahtoivat olla? Oliko muilla samoja kokemuksia marjoista ja rastaista tänä vuonna?




Mutta palataanpa sitten mustikoihin. Niitä tuli paljon ja isoja ja kaikki ihan omassa pihassa, ei tarvinnut mennä edes metsään. Poimin talon nurkalta yhdestä ainoasta puskasta litran mustikoita ihan vain istumalla vieressä ja käymällä koko puskan läpi – marjoja oli todella ihan puskan alimmilla pikkuisilla oksilla, joita täytyi etsiä ruohon seasta. Hienoa – siitä valmistettiin kesän ensimmäinen mustikkapiirakka Mamman marjapiirakan ohjeella. Nam!

Ja lisää mustikoita poimin koko loppuheinäkuun ja tein mm. pannaria, jonka maustoin aidolla vaniljalla.

Sangollinen mustikkaa otettiin mukaan etelään ja keittelin siitä mustikkahilloa ihan vain Dansukkerin hillo-/marmeladisokerin ohjeella. Hyvää hilloa tuli – sitä on syöty jo aamupuuron päällä, paahtoleivällä ja eilen illalla peruspannarin päällä. Nami, nami – eiköhän tässä jo ole jotain ideoita mitä mustikasta voisi tehdä.

Ensimmäisen mustikkapiirakan päälle laitoin kesän viimeisiä mansikoitakin
Mamman marjapiiras

100 g voita tai margariinia

1 dl sokeria

1 muna

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 dl grahamjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte

4-5 dl mustikoita, punaisia viinimarjoja tai muita marjoja

1 prk (200 g) kermaviiliä

1 muna

1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Aloita marjapiiraan valmistaminen vaahdottamalla voi ja sokeri. Lisää muna ja jauho-leivinjauheseos.

Levitä taikina voidellun, halkaisijaltaan 24 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat pohjalle.

Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle.

Paista marjapiirasta uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 min.



Vaniljainen  mustikkapannari

taikina:

7 dl punaista maitoa

3-4 isoa munaa

1 tl suolaa

3 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurajauhoja (tai muuta viljaa, kuten ohraa)

1 tl aitoa vaniljaa (jauheena, tiivisteenä tai vaniljamyllystä jauhettuna)

pannulle:

5 dl mustikoita
0,5 dl sokeria

Sekoita taikina ja anna sen turvota 30 minuuttia. Laita mustikat ja sokeri leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle.

Kaada taikina päälle ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Kuvassa tarjoilin pannukakun Sitruunamehun kanssa. Pallo jäätelöä sopii annokseen myös, jos pakastimessa sattuu olemaan vaniljajäätelöä.




Mustikkahillo

1 kg perattuja tuoreita mustikoita
330 g Dansukkerin hillo-/marmeladisokeria

Keitä hillo pakkauksen ohjeen mukaan.

Hillo maistuu niin aamupuuron, paahtoleivän kuin peruspannarin kanssa.

Hillo-/marmeladisokerilla hillosta tulee sakeaa eikä liian makeaa, koska marjat ovat muutenkin makeita. Ohje onnistuu myös pakastemustikoista. Silloin kannattaa sulattaa mustikoita hetki ennen hillon keittämistä.



Mustikkahilloa pannarilla
Mukavia mustikkahetkiä!

1 kommentti:

  1. Rastaat olisivat tänä vuonna saaneet rauhassa syödä notkuvat punaherukkapensaat, mutta eipä niitä näkynyt!

    VastaaPoista