lauantai 6. elokuuta 2016

Sitruuna-unikonsiemen pancakes, marjoja ja sitruunasiirappi

Heinäkuu vilahti mökillä todella nopeasti. Vieraita oli muutamana päivinä ja erilaisia hommia tuli tehtyä aina kun sää salli. Kelit olivat vaihtelevat mutta parin viikon hellejakso osui juuri hyvää aikaan, jotta saimme vieraiden kanssa nauttia useita aterioita rantaterassilla. Paljon jäi reseptejä julkaisematta – laitan niitä tänne sitä mukaan, kun kerkeän kirjoittelemaan. Nyt viime päivinä on ollut kiirettä kerätä marjoja talveksi.

Tätä ohjetta kesävieraani Heidi on varmaan jo odottanut. Tein yhtenä aamuna amerikkalaistyylisiä ohukaisia eli pancakeseja. Letut maistuivat sitruunalle ja unikonsiemenet antoivat kivan ulkoasun. Koska tarjosin näitä heinäkuussa parhaaseen mansikka-aikaan, niin reseptissä mainitaan mansikat, mutta tänään kuvasin ne uudelleen mustikoiden kera. Marjat ovat mukava lisä, mutta paras säväys tulee kermaisesta sitruunasiirapista, joka nostaa nämä pancakesit todella herkkujen joukkoon.

Vaikka työvaiheita on muutama, niin näitä kannattaa paistaa, vaikka sunnuntaiaamun brunchiin!


Sitruuna-unikonsiemen pancakes, noin 24 pientä pannukakkua

2 rkl hienoa sokeria

2 rkl tuoretta sitruunankuoriraastetta

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

5 dl piimä

2 isoa munaa

2 rkl tuoretta sitruunamehua

4 rkl suolatonta voita, sulatettuna (tai pullomargariinia)

2 rkl unikonsiemeniä

voita, margariinia tai kasviöljyä paistamiseen

Lisäksi: sitruunasiirappia tarjoiluun

Yhdistä kulhossa sokeri ja sitruunakuoriraaste. Hiero niitä yhteen sormin, kunnes sokeri on tuoksuvaa ja sitruunankuoriraaste on yhdistynyt siihen. Lisää sitruuna-sokeriin kuivat aineet: jauhot, leivinjauhe, sooda, suola ja vaniljasokeri. Jätä odottamaan.

Sekoita erillisessä kulhossa  piimä, munat, sitruunamehu ja voisulaa. Lisää märät aineet kuiviin. Lisää myös unikonsiemenet ja sekoita. Anna taikinan levätä 10 minuuttia.

Lämmitä ohukaispannu. Lisää hieman rasvaa ja loraus taikinaa. Paista kunnes pohja on ruskea ja taikinaa on tullut muutama kupla. Käännä ja paista toinen puoli kullanruskeaksi.

Pidä valmiit pannukakut 100 asteisessa uunissa, kunnes kaikki ovat valmiit. Tarjoile lämpimänä marjojen ja sitruunasiirapin kanssa.




Sitruunasiirappi

2 dl kermaa

50 g voita

4 dl kidesokeri

1 dl tuoretta sitruunamehua

vajaa 1 tl ruokasoodaa

Yhdistä kattilaan kerma, voi, sokeri ja sitruunamehu. Keitä keskilämmöllä sekoittaen, kunnes seos alkaa kiehua. Keitä 1 min. sekoittamatta ja ota sitten pois lämmöltä ja sekoita joukkoon ruokasooda. Vatkaa noin 10 sekunnin ajan, kunnes seos on kuohuvaa. Laita takaisin lämmölle ja keitä noin 30 sekuntia (kunnes ruokasoodan maku on keitetty pois), sitten poista lämmöltä ja kaada tarjoilukulhoon. Tarjoile lämpimänä.

Huom. kannattaa käyttää syvää kattilaa, koska ruokasoodan lisäys kuohauttaa siirapin todella korkealle.

Siirappi säilyy kylmässä jääkaapissa kannellisessa astiassa tai pullossa muutamia päiviä. Kun tuot sen uudelleen tarjolle, laita hetkeksi mikroaaltouuniin. Näin saat siirapin taas juoksevaksi ja sitä on helpompi käyttää. Lämmin siirappi sopii lettujen, pannukakkujen ja vohveleiden kanssa tarjottavaksi.

Annoksesta tulee noin 4 dl siirappia.



Sitruuna-unikonsiemenvohvelit
Toimi muuten samaan tapaan taikinan kanssa, mutta kun taikina on 10 minuuttia levännyt paista siitä vohveliraudalla vohveleita. Tarjoile vohvelit marjojen ja sitruunasiirapin kera.



Vertailu:

Testasimme peräkkäisinä päivinä sekä pancakesit että vohvelit, koska siirappia tuli enemmän kuin tarpeeksi molempien päivien annoksiin. Vohvelit olivat hyviä, rapsakoita ja helppo paistaa tästä taikinasta. Sumutin vohveliraudan öljyllä aina paistojen välillä ja taikinan rasva tuntui riittävän hyvin myös vohvelitaikinaan. Mutta kun olimme ensin syöneet pehmeitä, paksuja pancakesia, niin vohvelit eivät vieneet voittoa vaan kyllä paksut pancakesit olivat parempia.

Yksinään ilman vertailua myös vohvelit olivat hyviä, joten niitä kannattaa myös kokeilla. Sitruunavohvelit marjojen ja sitruunasiirapin kanssa on todella hyvä ja raikas vohveliannos. Melkein parempi kuin bravuurivohvelini!

Ehkä vohveleita ja pancakesia ei voikaan vertailla…



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti