keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Hitaasti haudutettu riisipuuro

Oletko joskus ihmetellyt, miten saisi aikaiseksi kosteaa, mehevää ja kuitenkin pehmeäksi haudutettua riisipuuroa? Jos puuron keittää kattilassa, niin maito tuppaa joko palamaan pohjaan tai ottamaan kiinni niin, että kattilanpohjasta irtoaa ruskeita maitorantuja valkoisen puuron sekaan. Jos puuron laittaa uuniin, tulee riisipuuroon tietty uunipuuron mukava maku, mutta useinkin puuro kuivuu ja vuokaa saa hinkata, että saa palaneet maitoroiskeet pois astian reunoilta. Hyvä tapa on tietysti käyttää hauduttavaa puurokattilaa, jossa vesipohja pitää puuron kuumana ja hauduttaa sen, mutta samalla estää maitoa palamasta pohjaan. Erittäin hyvä keino, mutta mitä jos ei ole haudutuskattilaa eikä kaappiin enää uutta sellaista mahdu?

Esittelen meidän perheen vähän erikoisen tavan keittää riisipuuro ilman että se palaa pohjaan. En tiedä kuinka vanha tämä ohje on. Muistan, että kotiväki keitti tällä systeemillä puuroa jo silloin kun olin lapsi - ehkä homma periytyy jo isovanhemmilta? Äiti tekee vielä edelleenkin puuron tällä tavoin, vaikka isä ei enää ole kellon kanssa mittaamassa aikaa eikä äiti yksin enää jaksa isoa kattilaa kanniskella, mutta pienellä avulla hän saa edelleen haudutettua riisipuuronsa samaan tapaan kuin vuosikymmenet on tottunut tekemään.

Keittotapa on periaatteessa hyvin yksinkertainen - se vaatii vain luottamusta siihen, että riisi todella kypsyy eikä jää raa'aksi.

Koska puuroa haudutetaan pitkään, se ei sovi kiireiselle. Varaa myös pino sanomalehtiä valmiiksi. Aikakausilehdet eivät ole niin hyviä kuin kunnon sanomalehtipaperi. Älä keitä puuroa liian kauan - se kyllä kypsyy nopealla kiehautuksella. Testaa ohje ja huomaa kuinka helppoa ja vaivatonta on puuron hauduttaminen.


Hitaasti haudutettu riisipuuro

2-3 dl vettä (+ huuhteluvesi)

3 dl puuroriisiä

1 l punaista maitoa

1 tl suolaa

Käytä paksupohjaista teräskattilaa tai pinnoitettua kattilaa (esim. teflon).

Mittaa riisit kattilaan ja huuhtele riisi laskemalla vettä kattilaan ja huljuta vähän kädellä ja kaada vesi pois, mutta älä kaada riisejä viemäriin. Ota lisää vettä kattilaan ja huuhtele uudelleen. Veden ei tarvitse olla täysin kirkasta - 2-3 huuhteluvettä riittää.

Lisää kattilaan vettä niin, että riisit peittyvät. Nosta kattila liedelle ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua rauhassa välillä sekoitellen, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin, n. 6 min.

Lisää maito. Nyt seiso kattilan vieressä ja sekoita niin kauan, kunnes puuro alkaa kiehua runsaasti. Tämä on kriittinen vaihe, jotta puuro ei pala pohjaan, eli sekoita kunnolla pohjaa myöden. Kun maito kiehuu reippaasti, peitä kattila kannella ja nosta pois kuumalta levyltä - SUORAAN sanomalehtipinon päälle.

Sillä aikaa, kun riisit kiehuvat vedessä, etsi noin 10 cm paksu sanomalehtipino hellankulmalle ja kun puuron maito kiehuu, nosta kattila lehtipinolle ja jos haluat, niin voit peittää kattilan keittiöpyyhkeillä. Kattila jää hautumaan, kuin teepannu. Tämä toimii vaikka et peitä kattilaa, vaan nostat sen vain lehtipinon päälle. Äiti ei koskaan peitä kattilaa, mutta minusta on kiva peittää kattila ja antaa sen hautua hitaasti piilossa.

Anna hautua kypsäksi vähintään tunti tai kaksi, mutta paras puuro tulee, jos annat sen olla muutaman tunnin rauhassa. Puuron voi keittää vaikka illalla ja nostaa yöksi hautumaan, jolloin aamulla on valmis puuro.

Lisää suola, sekoita ja jos haluat, kuumenna ennen tarjoilua.

Tarjoa riisipuuro maidon, kanelin ja sokerin tai hillon tai omena-kanelilisukkeen kanssa.

Tarvitset kattilan, riisiä, maitoa ja vettä - sekä pinon lehtiä!
Keitä riisit vedessä niin, että ne peittyvät kunnolla veteen.
Muista sekoittaa koko ajan, ettei maito pala pohjaan.
Kun maito kiehuu kunnolla kuplien, nosta kattila lehtien päälle. 
Voit jättää kattilan hautumaan näin tai peittää parilla keittiöliinalla.
Puuro oli 4 tuntia lehtien päällä ja kaikki maito oli imeytynyt riisiin.
Lisää vain suola ja sekoita - pehmeä, kostea riisipuuro on valmis!

5 kommenttia:

  1. Sanomalehtien roolia en nyt kyllä ymmärrä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistatko joskus aikoja sitten kun oli niitä "aromipatoja", ne olivat styroxista, mutta periaate on ihan sama. Sanomalehdet pitää puurokattilan lämpöisenä pitkään eli hautuminen on mahdollista. Laitoin eilen puuron hautumaan 16 aikaan ja söin sitä 22 aikaan - ja puuro oli edelleen vähän lämmintä. Lehdet eristävät lämmön, jolloin kattila pysyy lämpöisenä pitkään.
      Jos haluaa tehdä omatekoisen "aromipadan" niin vuoraa pahvilaatikon muutamalla sanomalehdellä, nostaa kiehuvan kattilan laatikkoon ja panee muutaman lehden vielä kattilanpäälle ja laatikon kansi kiinni - pahvilaatikossa ruoka voi pysyä lämpimänä vaikka seuraavaan aamuun. On testattu :)

      Poista
    2. Okei, nyt tiedän miten 10 L:n puuro valmistuu aattoaamuks, kiitos Satu.

      Poista
  2. Tämä toimisi varmaan parhaiten, kun laittaisi styroksisen kylmälaukun pohjalle vähän sanomalehtiä, kuuma kattila sitten sinne ja kansi kiinni :) Aion kokeill tänä jouluna. :)

    VastaaPoista