torstai 25. heinäkuuta 2013

Heinäkuun kukkijat

Alkukesästä kerroin kuinka teimme uuden kohopenkin. Siihen istutin akileijoja ja jaloritarinkannuksia. Akileijat ovat kukkineet koko kesän kivasti, yllättävän reippaastikin. Ne varmaan tykkäsivät uudesta mullasta ja lämpimästä penkistä, jota olen kastellut, kun on ollut aika kuivaa. Jaloritarinkannukset ovat myös kukkineet, mutta niiden ongelma on ollut kukkavanojen ohuet varret. Jouduimme tekemään muutaman kukkakepin, jotta painavat kukkatertut ovat jaksaneet pysyä pystyssä. Mies teki kukkakepit veistämällä ne koivun- tai pihlajanversosta.

Arvaapa mitä näin tässä yhtenä päivänä kun olin kastelemassa penkkiä?


Meidän kukkakepit ovat lähteneet eloon! Niiden päissä on lehtiä eli muutkin kuin kukat tykkäävät uudesta penkistä…


Eikö olekin hauskan näköisiä?

Kiertelemme erilaisia markkinoita tässä lähellä. Eräänä kesänä ostin juuri tällaisilta pikkumarkkinoilta perennan, joka kukkii joka heinäkuu. Myyjä ei tiennyt, mikä kukka on – oli ottanut sen omalta kotipihaltaan. Olen googlettanut sitä ja oletan sen olevan ukonkello, mutta en ole aivan varma. Ihan näyttävä kukka se kyllä on, vaikka kukinta ei kauhean kauan kestäkään.


Kuinka hyvin tunnet erilaiset sarjakukkaiset - kairanputken, karhunputken, kirvelin ja muut?

Tonttimme vieressä on tyhjä, luonnonvarassa oleva rantatontti. Tontilla menee pieni polku, jota kautta voimme oikaista ja jota kautta muutkin välillä kulkevat.


Yhden kerran oikaistessani polun kautta, huomasin polun varrella tosi paljon korkeita, valkoisia putkikasveja. Eivät olleet koiranputkia, ei karhunputkia - mitä mahtoivat olla? 

Netti taas avuksi ja tuntomerkkien avulla yritin tunnistaa kasvit. Niiden merkittävin ominaisuus, jota ei kuvassa näy, oli haju. Ne tuoksuivat todella hyvälle!


Niinpä oletan niiden olevan Saksankirvelin.

Oletko samaa mieltä? Jos kasvit ovat saksankirveleitä, niin miten voisin käyttää niitä? Yrtteinä, mutta onko kukaan laittanut niitä ruokaan?

Onko mitään vaaraa, että olen sotkenut ne johonkin myrkylliseen kasviin?

Pelkään, että ne ovat jotain myrkkykatkoja tai muita, jotka muistuttavat koiranputkia ja kirveleitä.

Ongelma on lehdet - ne eivät aivan muistuta kirvelin lehtiä. Mutta toisaalta en ole löytänyt muutakaan runsaasti heinäkuussa kukkivaa sarjakukkaista, joka tuoksuu hyvälle, mutta jolla ei ole kirvelin lehtiä..?

Vai voisiko tämä olla Lehtovirmajuuri?

Osaatko auttaa?

Jotain muutakin vähän harvinaista: tammi. Meidän tontilla kasvaa muutama tammi, joita on tuotu etelästä ja ne ovat selviytyneet näinkin pohjoisessa jo mieheni lapsuudesta lähtien. Hänen isänsä on tuonut ne tänne joskus 40+ vuotta sitten. Periaatteessa Vaasan korkeudella ei tammea kasva luonnonvaraisena - vain istutettuna. Se, mikä meidän tammista tekee erikoisen, on se, että pikkutammet ovat itse itäneet jostain tammenterhosta - ja aika kaukana emopuusta. Istutettujen tammien juurilla elää pikkutammia versoina, mutta se on aika erikoista, että terhot ovat itäneet istuttamatta muutamien metrien päässä itse isosta puusta.

Lopuksi vielä kukkia eripuolilta pihaa.

Jaloritarinkannus heinakuun alusta kun keppi ei vielä lehtinyt.


Akileijat ovat aina kauniita.

Tässä on joku mehikukka - en tiedä mikä. Olen etsinyt sitä netistä, mutta en ole löytänyt. Ei ole kukkinut vielä - katsotaan nyt kun se pääsi uuteen penkkiin. Jos vaikka kukkisi.


Tässä toinen kasvi - kukat ovat tosi vaatimattomat, mutta lehdet ovat kauniit. Kukka on aivan pieni ja siro - nimi puuttuu...Vähän luonnonkukkaa ja mustikkaa sekaan - molemmat löytyvät pihasta.


Jonain kesinä olen laittanut tähän parvekeruukkuun valkoisia markettoja, mutta ne eivät kestä paahteisella seinustalla. Tänä vuonna ostettiin keltaisia markettoja - ne kestävät. Ja näyttävät hyvältä vanhaa punaista seinää vasten.

Lopuksi kuva rannalta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti