tiistai 16. heinäkuuta 2013

Mansikkapäivä - makeaa mansikasta

Vaikka yöllä oli satanut aika rankastikin, niin silti päätin, että tänään on mansikkapäivä! Aamun Vasabladet-lehdessä oli ilmoitus Vähässäkyrössä olevasta mansikkatilasta, joka myy sekä itsepoimintana että valmiiksi poimittuja mansikoita suoraan tilalta. Katsoimme kotisivut ja emäntä ilmoitti niillä, että mansikka on oikein makeaa, johtuen viileistä öistä, joka on tuonut sokerisuutta marjoihin. Aamulla oli ollut kuivaa ja marjat olivat jo poimittu. Siispä ei muuta kuin maaseutumatkailemaan ja ajamaan Vähäänkyröön.

Matkalla näimme paljon kauniita maisemia. Tie seurailin pitkän matkan Kyröjoen vartta. Joki oli leveä ja talot olivat sen rannalla laitettu todella hienosti. Näimme upeita taloja ja kauniita pihoja. Kannattaa käydä vilkaisemassa, jos ajelette siellä päin…

Mansikka oli polkaa ja ostimme 5 kg laatikon sitä. Siis ei muuta kuin huvilalle ja mansikkataloisiin.

Ensimmäisenä tietysti kun saavuimme reissulta kotiin, oli pienen välipalan paikka. Eli ensimmäiset marjat tehosekoittimeen ja pirtelön tekoon.

Mansikkapirtelö

noin 2 dl mansikoita
2,5 dl maustamatonta jogurttia
vajaa dl mysliä (pelkkää hiutalemysliä, ei hedelmäversiota - tai kaurahiutaleita)
2 rkl vehnäleseitä
loraus vaahterasiirappia makeudeksi
maitoa niin paljon, että seos tulee juotavan juoksevaksi (noin 2-3 dl)

Kaikki aineet tehosekoittimeen ja ajetaan sekaisin.

Tarjoilin välipalana – tai pikku lounaana – teetä, karjalanpiirakoita ja pirtelöä.Sitten jaksoikin aloittaa mansikoiden perkaamisen. Perkasin 2 kg mansikoita ja keitin niistä hilloa talvea varten.

Mansikkahillo

2 kg perattuja mansikoita
1 kg hillosokeria
½ dl vettä

Peratut marjat isoon kattilaan ja kuumennetaan pienen vesitilkan kera kunnes vesi höyrystyy. Sekoitetaan hillosokeri pienissä erissä mukaan ja annetaan sen sulaan. Kun hillo lähtee taas kiehumaan, keitään hiljalleen noin 10 minuuttia. Annetaan jäähtyä puoli tuntia.

Tölkitetään puhtaisiin purnukoihin.

Tärkein vaihe tässä on antaa hillon keittämisen jälkeen levätä ainakin puolisen tuntia. Näin marjat sekoittuvat hilloon eivätkä nouse hillon päälle. Kun hillo jäähtyy purnukoihin, ovat marjat mukavasti sekaisin. Viimeksi kun keitin hilloa, kaadoin hillon melko kuumana suoraan tölkkeihin ja talvella ihmettelin, miksi kaikki marjat ovat pinnalla ja ”liemi” on hyytynyt pohjalle. No sai hillon sekoittamalla sekaisin, mutta se ei ole sama asia. Eli maltti on valttia hillonkin teossa.


Viime vuonna hillon lisäksi pakastin kasan mansikoita kokonaisina talven pirtelöitä varten. Kokonaiset mansikat vain vievät pakkasessa turkasen ison tilan, joten tänä vuonna teen toisin. Noin 2,5 kg mansikoista soseutin ja pakkasin pieniin rasioihin ja pakastin soseena. Eli peratut mansikat tehosekoittimeen, ajetaan sileäksi massaksi ja lorautetaan vähän tavallista sokeria sekaan, jotta väri säilyy punaisena ja maku makeana. Tarkoitus ei ole makeuttaa sosetta vaan antaa hieman sokeria sekaan säilyvyyden takia. Pakkasin soseen ½ l pakastusrasioihin. 2,5 kg marjoja teki 7 kpl 0,5 l rasioita eli noin 3,5 litraa tuoresosetta.Vielä jäi litran pakastuspussi kokonaisia mansikoita pakkaseen.


Illalla maistelimme iltahyvänä mansikkapureeta mm. vaniljajäätelön päällä ja sekoitin siitä myös mansikkapehmiksen.Eli kaikki soseesta ei mahtunut pakastusrasioihin, joten meillä oli herkkuja luvassa.

Mansikkapehmis tai -pirtelö

½ litraa jäätelöä
1 dl mansikkasosetta
loraus vaahterasiirappia
maitoa

Kaikki aineet tehosekoittimeen. 

Jos haluat pehmiksen, niin käytä maitoa vain desin verran, jotta mansikkasose ja jäätelö menevät sekaisin. 
Jos haluat juotavan version eli pirtelön, niin nosta maidon määrää. Ehkä noin 2-3 dl maitoa per ½ litraa jäätelöä on sopivan sakea. Aloita soseella ja jäätelöllä ja lisää maitoa asteittain.

Ja täytyihän sitä uutta mansikkahilloa jo vähän maistaa eli seuraavana aamuna söimme aamuteen kanssa croissantit uudella mansikkahillolla – ai, että oli hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti