tiistai 23. heinäkuuta 2013

Kurjet ja muita lintubongauksia

Kurjet eivät ole mikään kovin harvinainen näky pohjanmaan soilla, mutta tällä alueella en ole aiemmin nähnyt kurkia. En tiedä kuinka tavanomaista tai harvinaista se siis on. Jostain syystä neljä kurkea on vieraillut melkein päivittäin järven päässä olevalla pellolla. Siellä ne kävelevät pareittain ja etsivät ruokaa. En tiedä mitä kurjet pelloilta syövät - olisiko siellä sammakoita?


Toinen pareista on lentänyt nyt useana päivänä aivan huvilamme ohi, pitkin järven selkää pelloilta toiseen päähän järveä ja joskus takaisin. Mielenkiintoisia ja isoja lintuja. Pitävät ääntä ohi lentäessään - ihan kuin tervehtisivät!Viime päivänä on ollut todella tuulista. Sorsaperhe, jota olemme seurailleet, näyttää viihtyvän kivillä aika ajoin. Tuntuu, että ne kiipeävät isoille kiville nukkumaan ja ottamaan pienet päivälevot. Kai sitä tulee merisairaaksi kun koko ajan tuulee ja vesi loiskuu?


Vaikka voi sitä kiven päällä tirsat ottaa vaikka ei myrskyäisikään...


Yhtenä ilta onnistuin tavoittamaan emosorsan, joka oli kiivennyt meidän laiturista oikealle olevalle isolle kivelle ja katseli sieltä tarkkaavaisesti ympärilleen. Se piti vahtia kun poikaset sukeltelivat iltaruokaa rannassa.


Okei pojat - meidät on havaittu! Karkuun!


Ja taas koko joukko pakeni vastarannalle...


Vaikka nukkuu sitä muutkin linnut kivellä - esimerkiksi tämä lokki.


Lokista tuli mieleen tämä muna. Se kellui meidän laiturin vieressä - mistä mahtanut tuuli tuoda? Ja kenen muna tämä oli? Aika kauan on varmaan vedessä ollut kunnosta päätellen.


Ennen näitä tuulisia ilmoja ja viileämpää keliä, katselin laiturilla, kun yksi lokki joi kiven päällä. Se seisoi kivellä ja joi aika pitkänkin aikaa. Naapurin rouva ui siitä ohitse, mutta lokki vain siirtyi keskelle kiveä ja katseli uimaria. Sitten kun uimari oli tarpeeksi kaukana, se siirtyi taas kiven reunalle ja alkoi juoda.


Ja käyttää muutkin linnut järveä juoma-altaana, kuten esim. tämä variksen poikanen. Se piti aikamoista meteliä rantapuskissa ja hyppeli lopulta heinikon poikki rannalle ja joi vettä, kunnes lehahti taas pois.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti