torstai 11. heinäkuuta 2013

Lohilaatikko tillikermalla ja hölskytyskurkut

Tilliä, tilliä ja vähän lisää tilliä… tulikohan sitä jo liikaakin? Ei sentään. Jotenkin vain eilen kaupassa hurahdin ajatukseen tuoreesta tillistä – ja varsinkin jo lapsuudesta tuttuihin hölskytyskurkkuihin. Lapsena asuimme omakotitalossa ja äiti kasvatti omat avomaankurkut sekä ”kukkapenkin”, jossa oli tillit ja persiljat kauniisti rinkeinä sekä keskellä kehäkukkaa. Loppukesästä sitten tehtiin hölskytyskurkkuja, jotka olivat ihanan raikkaita ja maistuivat tillille ja etikalle.


Lohilaatikko

1 kg peruna-sipulisekoitusta (pakasteesta)
1 tl lime-pepper-myllystä limen, korianterin ja sitruunaruohonsekoitusta (tai sitruunapippuria)
1 tl suolaa
400 g lohta nahattomana ja ruodottomana
tuoretta tilliä

2,5 dl ruokakermaa
1 prk Valion tillituorejuustoa (200 g)

Pinnalle: 
hienonnettua tilliä

Kaada puolet peruna-sipulisekoituksesta uunivuokaan.


Pyyhi filee ja poista siitä ruodot ja nahka. Suikaloi tai paloittele se. Laita lohipalat vuokaan perunoiden päälle.











Mausta kala osalla pippuria ja suolaa. Silppua kasa tilliä lohelle. Kaada loput peruna-sipulisekoituksesta lohien päälle. Ripota joukkoon loput pippurista ja suolasta.












Yhdistä kerma ja tillituorejuusto. Kaada vuokaan.

Paista 180 asteessa 50–60 min tai kunnes kypsä.











Ripota pinnalle tilliä ennen tarjoilua.

















Hölskytyskurkut eli tillikurkut

3 avomaankurkkua (tai 1 tavallinen kurkku)
nippu tilliä
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
3 rkl väkiviinaetikkaa

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet kerroksittain kulhoon hienonnetun tillin, sokerin ja suolan kanssa. Pane kulhon kanneksi sopivan kokoinen lautanen ja ravistele salaattia voimakkaasti, jotta se mehustuu.

Tai laita kaikki aineet rasiaan ja ravista hetki ja kaada kurkku-tilliseos kauniiseen kulhoon ja laita kylmään maustumaan. Maista kurkkujen etikkaisuutta ja lisää etikkaa maun mukaan.


Anna maustua viileässä ennen tarjoilua. Hienonna vielä päälle runsaasti tilliä.














Laitoin tarjolle lohilaatikon ja kurkut, jotka molemmat sopivat todella hyvin yhteen vaikka molemmissa oli tilliä aika runsaasti. Kurkkujen etikka oli mukavan raikas vastakohta lohilaatikon kermaisuudelle. Kannattaa kokeilla!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti